Resepi Ayam VaruVal, Sedapnya Sampai Anak & Suami Menjilat Jari

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Resepi Ayam VaruVal, Sedapnya Sampai Anak & Suami Menjilat Jari

Masakan chicken varuval merupakan hidangan masakan ayam masak cili yang popular dalam kalangan masyarakat India. Cara penyediaan chicken varuval ini ringkas dan sangatlah mudah. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasak juga mudah diperolehi. Cuba dulu baru tahu sejauh mana keenakannya.

Jika ingin mencuba boleh ikut perkongisan resepi viral Puan Kalaivani Krishnasamy ini. Jom ikuti perkongisan resepi di bawah ini.

AYAM VARUVAL (Resepi Viral Puan Kalaivani)

Sedap sangat AYAM VARUVAL ni. Resepi dari dalam group ni jugak, pernah viral satu ketika dulu. Korang pernah buat?

BAHAN-BAHAN UNTUK PERAPAN:

  • 1/2 ekor ayam – dipotong sederhana
  • 5 ulas bawang putih – tumbuk/kisar
  • 2 inci halia – tumbuk/kisar
  • Serbuk kari – secukupnya
  • Serbuk kunyit – secukupnya
  • Garam secukup rasa

(Kalau dah lapo sangat takdan nak tunggu perap, gaul ayam dengan kunyit & goreng je. kikiki)

BAHAN-BAHAN VARUVAL :

  • 2 sudu kecil jintan manis (kasar)
  • 6-10 biji cili kering – gunting kasar
  • 5 ulas bawang putih – hiris
  • 1 inci halia – tumbuk atau hiris
  • 2-3 labu bawang besar – hiris
  • 1 biji tomato – potong dadu
  • 3 tangkai daun kari nak lebih pon boleh
  • 3 sudu cili blenx/boleh juga guna serbuk cili (nak pedas lebihkan lagi)
  • MakNana lebih suka cili blend
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA PENYEDIAAN:

1. Perap ayam bersama bahan perapan selama 1 jam.

2. Goreng ayam yang dah diperap sehingga masak (golden color) dan angkat.

3. Goreng jintan manis seketika. Angkat dan ketepikan.

4. Goreng dengan sedikit minyak bawang putih, cili kering dan daun kari sehingga bawang keemasan & wangi. Angkat dan ketepikan.
Menyengat bau dia tau.

5. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bawang merah, halia dan tomato sehingga bawang bertukar warna (layu).

6. Lepas tu masukkan cili blend dan tumis sehingga terbit minyak. Tambah garam dan gula dan seimbangkan rasa.

7. Masukkan bahan-bahan yang digoreng (step 3 & 4) dan kacau.

8. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati dan kering. Tak perlu ditambah air kerana masakan ini seharusnya kering ya hakak hadek.

9. SIAP! Makan dengan nasik panas. Nalerekek!

Biasanya MakNana masak untuk customer, MakNana buat berkuah sikit. Sebab majoriti suka kuah lagi-lagi la sambal keeen. Kita layaaan.

INFO TAMBAHAN :

Selain perapan di atas, ayam juga biasanya diperap mengunakan dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan yogurt.

Sumber/Foto : Liyana Hasan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*