Kucing Menghidap Batu Karang Mungkin Makanan Ini Patut Elak Diberi Pada Kucing

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kucing Menghidap Batu Karang Mungkin Makanan Ini Patut Elak Diberi Pada Kucing

Mungkin ramai dari kita terutamanya buat pencinta haiwan seperti kucing pernah membeli makanan meow yang bewarna warni kan?

Yalah, selain warnanya yang menarik. Mungkin ada yang fikir ia mampu menarik minat cik meow untuk makan, faktor harganya yang murah juga mungkin diambil kira oleh tuannya.

Tambah-tambah kalau anak bulus yang dibela lebih dari seekor, setiap sen yang dibelanja pasti diambil kira.

Tapi ramai tak tahu bahawa makanan meow yang bewarna warni ini mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan anak bulus anda menghidap penyakit batu karang, seperti yang di dkwa oleh sebuah page yang dikenali sebagai, Klinik Haiwan Masjid Tanah ini. Untuk mengetahui lebih lanjut perkongsian tersebut, kami bawakan untuk anda dibawah.

Salam semua

Please be awre dengan apa yang you alls bagi your cats makan. Please dont give coloured food ya, sebab makanan berwarna ni contain lebih banyak garam dari makanan yang 1 colour sahaja. If kita sayang kan kucing kita why not bagi mkanan yang ok sikit.

If tak dapat premium pun (contoh : Royal canin, Blackwood, Brit, Sanabelle) kita boleh try bagi bawah sikit dari premium macam Love Cat, Green macam-macam lagi la asalkan tak berwarna. Kita tak nak kucing semua sakit batu karang yang boleh menyebabkan kemtian if kita tak monitor / bawa ke vet.

Tanda-tanda kucing alami batu karang :

  • Kncing tidak lawas, berulang kali masuk toilet and meneran tapi tak keluar apa-apa.
  • Kncing berdrah.
  • Kncing di tempat yang paling jarang dia kncing contoh atas bantal, sofa atau kertas.
  • Lemah, tiada selera makan atau murung.

Selalunya yang akan kena ialah kucing jantan sebab saluran kencing yang sangat panjang dan batu / pasir senang berkumpul.

Sumber : Klinik Haiwan Masjid Tanah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*