Bukan Tengok Mahal Ke Murah Tapi Tengok Apa Kegunaannya Ini Tip Memilih Butter

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bukan Tengok Mahal Ke Murah Tapi Tengok Apa Kegunaannya Ini Tip Memilih Butter

Kekuatan utama dalam industri pembuatan kek adalah kualiti butter yang digunakan. Bagi menghasilkan kek yang enak, butter yang mahal perlu digunakan. Lagi mahal butter yang digunakan, lagi lah bertambah enak.

Jadi buat ibu-ibu atau sesiapa yang suka memasak kek pastinya tahu tentang pemilihan butter yang berkualiti. Jadi jom ikut kaedah yang dikongsi oleh warga twtter Amirul Kalif Syde ini.

Kita ada banyak jenis butter.. ini cara memilih butter

Untuk yang masih belum tahu atau yang baru berjinak jinak dalam dunia baking/pastry, janganlah korang happy dulu bila tengok benda ni murah, sebab ini mungkin bukan apa yang korang perlukan When the recipe call for butter, this is not the best choice..

Kita ada banyak jenis butter, such as normal butter (salted/unsalted) / clarified butter (ghee) dll And korang kena tahu, yang dua butter dekat atas ni bukanlah PURE BUTTER atau pun memang bukan butter langsung, it is more to margarine esp buttercup.

Yang ni adalah content dalam BUTTERCUP ‘butter’ tu. Main ing dia adalah palm oil which is indicating that this not really a butter rather than a margarine

Sebuah butter hanyalah butter apabila ianya diperbuat daripada lemak tenusu.

Sebuah butter hanyalah butter apabila ianya diperbuat daripada lemak tenusu, pada kadar sekurangnya 80% tenusu. Bawah daripada itu, ia adalah marjerin atau pun campuran butter-marjerin

Ada yang kata, buttercup tu sedap je rasa dia memang macam butter. Yes, fragrance, aroma, tekstur memang macam butter. Cuma kalau baking, kita akan dapat lihat & rasa perbezaan yang ketara end of baking product kita tu Try using both of it, have a go.

Maka sebab itulah kenapa harga buttercup/farmcow dan sekutu dengannya ni boleh didapati dengan harga yang sangat murah dalam Rm 3.50 – Rm 5 dan butter macam tatura, anchor, emborg rm 9.00 malah ada yang cecah belasan ringgit per 250 gram.

Cake ni memang sedap, kita pakai butter mahal.

Jadi jangan lah hairan kenapa orang sanggup memilih butter yang ‘mahal’ tu dari beli butter yang murah kerana mereka itu tahu apa yang anda mungkin tidak tahu Ingat, dalam pastry ni salah satu strength utama adalah butter. Tinggi kualiti butter, tinggi jugak lah kualiti pastry.

Lepasni kalau ada yang claim cakap “cake ni memang sedap, kita pakai butter mahal, buttercup tau”, korang bolehlah perlahan lahan beredar dari situ atau kalau korang kjam, ambil kek tu dan tempek pada muka beliau di atas baseless claimed tersebut.

Tapi korang janganlah terus benci atau boikot buttercup/farm cow dll ni pula Dia boleh je guna ikut kesesuaian lah. Macam some of kuih raya like tart nenas/semprit takde masalah pun nak memilih butter jenis buttercup sebab kurang rasa tenusu. Jangan lepas ni makan roti sapu anchor dahlah.

Cara nak bezakan untuk mudahkan nak memilih butter

Ni ada references sikit untuk korang supaya mudah ingat atau bantu untuk bezakan dan memilih butter.

Cara nak bezakan dia dua senang je

  • Tengok harga
  • Tengok ingredients Jangan main tmbak je beli

Non-Pure Butter

  • Buttercup
  • FarmCows
  • TwinCows

Pure Butter

  • Anchor
  • Tatura
  • SCS
  • Emborg
  • Golden Churn
  • Western Star
  • Philadelphia
  • Kerrygold

Semua ni selalunya ada dekat baking store malaysia & supermarket malaysia. Benda macam butter, whip cream, cream cheese ni kalau boleh beli lah dekat baking store je sebab harga yang jauh lebih murah. Supermarket tu last choice lah kalau dah takde sangat.

Sumber : Amirul Kalif Syde

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*