Jangan Anggap Ia Adalah Biasa, Pakar Dedah Kerap Kencing Malam Mungkin Anda Sedang Alami Perkara Ini.

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Jangan Anggap Ia Adalah Biasa, Pakar Dedah Kerap Kencing Malam Mungkin Anda Sedang Alami Perkara Ini.

Lazimnya, masalah sukar tidur pada waktu malam, ia dikaitkan dengan gejala insomnia. Namun, jika waktu tidur terganggu disebabkan oleh kekerapan bangun untuk ken cing, anda mungkin mengalami nocturia atau kerap ken cing malam.

Mengulas lebih lanjut mengenai masalah itu, berkongsi pandangan daripada Pengamal Perubatan Am, Dr Zubaidi Ahmad. Tulisnya di Fbk baru-baru ini, ketika kita tidur, air ken cing yang dihasilkan lebih sedikit, tetapi lebih pekat.

“Ini bermaksud mereka yang normal selalunya tidak perlu kerap bangun tidur untuk membuang air kncing sehingga mengganggu tidur mereka. Namun demikian, orang ramai perlu tahu, selain mengganggu tidur, gejala itu juga boleh disebabkan beberapa penyakit kro nik lain,” ujarnya.

Jika diamati, kata Dr Zubaidi, kncing yang kerap boleh menjadi gejala kepada banyak masalah yang berbeza-beza daripada penyakit buah pinggang sehinggalah masalah hanya minum terlalu banyak cecair.

“Apabila kencing kerap disertai dengan demam, desakan untuk membuang air kecil, rasa sakit atau ketidakselesaan di dalam perut, anda mungkin mengalami jangkitan pada salu ran kncing,” jelasnya. Bukan itu sahaja, terdapat sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan kncing kerap termasuklah:

1. Dia4betes.

Kencing yang kerap dengan isipadu air kencing yang sangat banyak merupakan gejala awal kedua-dua jenis dia4betes 1 dan 2.
Pada masa itu, keadaan badan akan cuba untuk membersihkan dirinya daripada glukosa yang tidak digunakan melalui air kncing.

2. Kehamilan.

Dari awal minggu kehamilan lagi, rahim akan semakin mengembang lalu menempatkan tekanan pada pundi kncing dan boleh menyebabkan anda kerap kncing.

3. Masalah pr0stat.

Pr0stat yang membesar boleh menekan terhadap uretra (tiub yang membawa air kncing keluar badan) dan menghalang aliran air kncing.

Ini menyebabkan dinding pundi kncing diganggu sehingga mula memberi tekanan dan akan menyebabkan seseorang kerap membuang air kecil.

4. Cystitis interstisial.

Keadaan itu disebabkan oleh kes4akitan yang tidak diketahui di kawasan pundi kncing dan p3lvis.
Selalunya, gejala tersebut akan mendesak untuk kerap membuang air kecil.

5. Penggunaan diuretik.

Ubat-ubat yang digunakan untuk merawat tekanan da rah tinggi atau kerja pembentukan cecair di dalam buah pinggang dan mengalirkan cecair berlebihan daripada badan juga menjadi penyebab masalah kerap membuang air kecil.

6. Strok atau penyakit s4raf lain.

Kerosakan kepada s4raf yang membekalkan pundi kncing boleh menyebabkan masalah dengan pundi kncing termasuk kerap dan desakan untuk membuang air kncing.

7. Minum air secara berlebihan.

Mereka yang mengambil air secara berlebihan (termasuk pengambilan kafein) selalunya akan mengalami kncing yang banyak juga. Pegawai perubatan itu menambah, dignosis melibatkan beberapa jenis ujian boleh dilakukan untuk mengetahui punca kepada perkara tersebut.

“Ujian tersebut adalah pemeriksaan gula dalam da rah, pemeriksaan air kncing dan ultrasound scan. Jika kncing kerap tersebut disebabkan pengambilan ubat-ubatan, dinasihatkan anda untuk berjumpa doktor supaya ubat tersebut boleh ditukarkan ataupun diberhentikan penggunaannya,” pesannya.

Jadi, kepada semua pembaca yang mungkin mengalami masalah kerap bangun malam untuk kncing, segeralah dapatkan pemeriksaan lanjut. Semoga perkongsian di atas memberi manfaat dan maklumat baharu kepada anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*