Petanda Ada Yang Rosak Kalau Dengar 5 Jenis Bunyi Ini Bila Pandu Kereta

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Petanda Ada Yang Rosak Kalau Dengar 5 Jenis Bunyi Ini Bila Pandu Kereta

Masalah kereta ini boleh antaranya dikesan dari bunyi ‘lain macam’ yang dihasilkan.

Jadi kalau pandu kereta dan terdengar bunyi-bunyi yang lain dari biasa di beberapa bahagian kereta pastikan ia tidak abaikan. Itu petanda ada kerosakan. Lebih baik periksa di bengkel sebelum terlambat dan kos kerosakan makin tinggi.

Sentiasa Peka Dengan 5 Jenis Bunyi Ini Bila Pandu Kereta

1. Bunyi ketukan di bahagian tayar

Bunyi ini kedengaran ketika anda sedang pandu kereta mungkin disebabkan masalah pada absorber atau penyerap hentakan. Komponen ini penting untuk memastikan tayar kereta bersentuhan dengan permukaan jalan dan menyerap hentakan bagi melancarkan pemanduan. Absorber yang rosak boleh menjejaskan kawalan brek dan kenderaan anda.

2. Bunyi seperti siulan terutamanya ketika pusing di selekoh

Apabila kereta mengeluarkan bunyi seperti geseran dan siulan ketika sedang pandu kereta terutamanya semasa mengambil selekoh, kereta anda mungkin mengalami masalah bearing tayar atau timing belt. Timing belt yang terlalu ketat atau tidak berfungsi dengan baik boleh membuatkan enjin kereta anda rosak!

3. Bunyi besi bergeser setiap kali tekan brek

Jangan ambil mudah bunyi ini kerana ianya menandakan brek pad menipis dan haus terutamanya jika bunyinya seakan geseran besi. Bhaya ya! Cengkaman brek berkurangan bukan sahaja bhaya untuk pemanduan tetapi boleh merosakkan cakera brek.

4. Bunyi nyaring dari bahagian bonet

Berkemungkinan besar disebabkan masalah pada timing belt yang mengawal sistem asas kenderaan. Timing belt yang rosak perlu ditukar segera, kerana komponen ini boleh menjejaskan komponen lain jika tidak dibaiki segera!

5. Ekzos mengeluarkan bunyi kuat ketika memecut

Jika bunyinya datang dari bahagian bawah kenderaan dan semakin kuat bila anda memecut, mungkin disebabkan kebocoran pada ekzos. Jangan ambil mudah, kebocoran ekzos ini boleh menyebabkan penumpang terdedah kepada pencmaran karbon monoksida.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*