Ketuat Hilang Guna Daun Kesum Dan Garam Ikut Cara Ini Memang Menjadi

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ketuat Hilang Guna Daun Kesum Dan Garam Ikut Cara Ini Memang Menjadi

Ada cakap punca ketuat ni berlaku apabila kita terkena darah kotor contohnya seperti darah binatang dan terlambat mencucinya. Betul atau tidak mungkin ianya sekadar mitos. Tetapi sedia maklum punca ketuat ini dari sejenis virvs dan boleh berjangkit.

Siapa pernah ada masalah ketuat? Ketuat ni adalah pertumbuhan kecil pada kulit. Tak dinafikan memang ada rawatan di hospital dan klinik untuk masalah ketuat.

Tapi di sini kami kongsikan salah satu petua hilangkan ketuat secara semulajadi yang mungkin boleh dicuba sebagai kaedah alternatif.

Jom kita tengok perkongsian Puan Nurul Nazariah ini.

Terdetik nak kongsikan 1 petua hilangkan ketuat. Sebenarnya saya dah buat pada diri sendiri dan berkesan. Kali ni saya cuba ulang petuanya pada anak bujang saya pulak.

Hasilnya memang tak mengecewakan! Ketuat hilang macam dalam gambar di bawah.

Saya kongsikan di sini step-by-step ya. Kalau ada yang nak cuba silakan. Semoga bermanfaat.

Hasil sebelum dan selepas.

PERINGATAN

Sekadar peringatan mesra, menurut pembacaan dari portal MyHealth, ketuat ni mudah berjangkit. Ketuat terjadi disebabkan oleh virvs jenis hvman papil0mavirvs.

Virvs-virvs ini merebak ke seluruh anggota badan dan kepada orang yang ada kaitan dengan ketuat. Jadi ia boleh dicegah dari merebak dengan :

  • Tidak berkongsi sarung tangan atau kasut dengan orang lain
  • Jaga kebersihan diri yang baik
  • Basuh dan keringkan tangan dengan kadar yang kerap
  • Jangan berkaki ayam disekitar kolam renang

Kebanyakan ketuat akan hilang seluruhnya dalam masa beberapa tahun. Apapun, jika ketuat dirasakan sakit atau disebabkan penggunaan bahan kosmetik, rujuk kepada doktor anda untuk rawatan lanjut ya!

Sumber: Puan Nurul Nazariah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*