Lampu Kereta Dah Kuning Ikut Cara Ini Modal Bawah RM15 Confirm Berkilat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Lampu Kereta Dah Kuning Ikut Cara Ini Modal Bawah RM15 Confirm Berkilat

Dalam artikel kali ini, kami berbesar hati kerana saudara Khairul Anwar Tumingan sudi berkongsikan tips ini kepada kami. Mari ikuti perkongsian beliau selengkapnya di bawah.

Hari ini saya nak share macam mana saya gilap headlight yang dah kuning dan kusam dengan modal tak sampai RM15.

Sebenarnya memang ada macam-macam cara dan produk yang boleh digunakan. Tapi apa yang saya kongsikan ini antara cara yang paling berhasil yang pernah saya cuba. Yang penting, kena gigih sikit menggosok ya!

Ini untuk headlamp plastik sahaja.

Bahan yang saya gunakan adalah:

  • Kertas pasir gred 600
  • Kertas pasir gred 1000
  • Autosol metal polisher (Boleh cari di kedai hardware. Harga sekitar RM8 – RM12)

Inilah 3 bahan yang digunakan. Modal keseluruhannya tak sampai pun RM15. Ok, jom kita tengok cara-caranya pula.

Gambar di atas ni adalah lampu asal yang dah menjadi kekuningan dan kabur.

1. Buang Lapisan Kuning Dengan Kertas Pasir Gred 600

Mula-mula, ambil kertas pasir gred 600 untuk buang lapisan kuning dan kabur.

Gosok dengan menggunakan air. Masa ni nampak kesan kotor dan kuning tu tertanggal.

2. Lap & Keringkan

Setelah gosok, lap dan keringkan. Pastikan kesan kuning dah berkurangan.

3. Gosok Dengan Kertas Pasir Gred 1000

Seterusnya, gosok dengan kertas pasir gred 1000 pula. Boleh juga nak gunakan gred 1500 atau 2000. Caranya sama, gosok dengan menggunakan air.

4. Lap & Keringkan

Lepas tu lap dan keringkan macam tadi.

Ini hasilnya selepas digosok dan dikeringkan sekali lagi.

5. Gilap Dengan Autosol Metal Polisher

Ini yang saya pakai, Autosol Metal Polisher. Picit sedikit pada lampu dan gosok menggunakan kain.

Tengok, ni baru gosok sikit dah nampak clear, kan?

Teruskan menggilap sehingga clear dan cerah.

Ini hasilnya setelah saya gilap lebih kurg 1/2 jam.

Berkesan, kan? Lampu kereta yang kekuningan tadi dah nampak macam baru. Memang berbaloi!

Tengok perbandingannya sebelum dan selepas saya kilatkan tadi.

Jadi lepas ini bolehlah kilatkan lampu kereta sendiri saja di rumah. Bahaya biarkan lampu kereta yang kusam dan kekuningan. Bila lampu kabur, takut orang lain tak nampak kita dengan jelas. Insha Allah boleh guna cara begini, mudah dan jimat.

Selamat mencuba!

Sumber: Khairul Anwar Tumingan














Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*