Hanya Perlukan Sebotol Clorox Sahaja Ini Kaedah Buat Disinfeksi Sendiri Di Rumah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Hanya Perlukan Sebotol Clorox Sahaja Ini Kaedah Buat Disinfeksi Sendiri Di Rumah

Di musim Cvdl9 ini, adalah lebih baik kita disinfeksi setiap penjuru rumah sebagai langkah pencgahan. Di Fbk seorang guru ini, ada mengajar cara-cara buat disnfeksi sendiri.

Menurut Nur Farah Ayu, selain dari membersihkan tombol-tombol pintu ia juga sebenarnya boleh juga di buat sebagai mop lantai.

Bahan yang diperlukan hanyalah sebotol Clorox dan 9 botol air sukatan yang sama setiap botol. Kemudian bancuh dan letak di dalam botol yang boleh di spray.

Namun harus diambil berat, larutan clorox tidak boleh disimpan kerana kekuatan bancuhan akan berkurangan apabila telah bercampur dan pastikan tiada bahan lain ditambah kepada bancuhan Clorox.

Malah dia turut mengingatkan orang ramai untuk sentiasa menggunakan topeng muka dan sarung tangan ketikan mengendalikannya.

Buat hari2 disinfeksi sendiri di rumah

  • 1:9
  • 1 bleach: 9 Air (Bancuh dalam baldi guna sukatan botol yg sama)

Larutan clorox tidak boleh disimpan kerana kekuatan bancuhan akan berkurangan apabila telah bercampur.. pastikan tiada bahan lain ditambah kpd bancuhan chlorox. guna penutup mulut dan tangan semasa pengendalian

Ini adalah langkah-langkah untuk anda lakukan Disinfeksi di rumah buat pandauan orang ramai.

Pertama anda perlukan Alat Perlindungan Diri (APD) seperti topeng muka dan sarung tangan. Kemudian tetapkan alat yang diperlukan seperti baldi, kain microfiber, Pel mob, spray ataupun spray gendong.

Langkah-langkah disinfeksi:

Pastikan anda menggunkan topeng muka dan sarung tangan terlebih dahulu.

Sebelum lakukan disinfeksi, pastikan anda sudah melakukan general cleaning dengan lap segala permukaan menggunakan air sabun atau deterjen termasuk Air Cond, meja, lanta serta tombol pintu.

Setelah itu, lakukan disinfeski dengan menggunakan alatan yang diperlukan.

Bersihkan diri anda setelah melakukan perkerjaan disinfeksi. Cuci tangan dengan sabun dan basuh ia dengan air yang mengalir.

Tunggu selama 60 minit dan anda boleh gunakan runagan itu seperti biasa.

Sumber: Nur Farah Ayu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*