Modal Tak Sampai RM40 Ikut Kaedah Ini Buang ‘Kuning’ Pada Lampu Kereta Mudah Dan Jimat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Modal Tak Sampai RM40 Ikut Kaedah Ini Buang ‘Kuning’ Pada Lampu Kereta Mudah Dan Jimat

Pasti ram4i di antara kita yang memiliki kenderaan mempunyai masalah cermin lampv kereta berwarna kuning seperti svdah kusam atau tampak lama. Disebabkan itu juga, pemandangan terhadap kereta juga akan kelihatan sedikit tidak s3mpurna akibat warna lampu tersebut.

Kini anda boleh menyel3saikan masalah tersebut dengan ‘servis’ sendiri sahaja. Dengan hanya berm0dalkan kurang daripada RM 40, anda boleh menyelesaikannya sendiri di rumah.

Nak tahu bagaimana caranya? Seorang penggvna Twtter bernama @syahmie_14 ada berkongsikan caranya. Untuk meng3tahui dengan lebih lanjut, ikuti beb3nang yang dikongsikannya seperti berikut:

Tips nak buang kuning2 lampu n polish lampu kereta bawah rm40. Xpayah bazir duit sampai rm180 standard price utk polish lampu. Paling murah jumpa rm120. Last2 tw tips ni dari mr yovtube n mr go0gIe, terus Do It Yourself.

1. Beli masking tape, sekeping kertas pasir 600, 800, 1000, autosol metal (shopee rm5), coating spray samvrai 2k (shopee rm30). Total rm39.

2. First step letak masking tape keliling lampu so that xcalar time hgpa dok gosok nanti dgn kertas pasir

3. Guna kertas pasir 600 dulu, kerat dlm saiz besar tapak tangan dh cukup. Hgpa gosok tonyoh laa lampu kereta tu dgn ada air sekali. Lepas tu guna kertas pasir 800, 1000 last sekali. Pastu akan jadi mcm dlm gambar, lampu kanan tu mcm kelabu2. Jgn risau, ni normal

4. Biar bagi kering dulu lampu kereta tu, baru cuci dgn autosol metal. Boleh guna span atau kain polish. Kalau ada grinder lagi senang. Dan autosol ni ada 2 jenis, metal n plastic. Dari tips2 dok tgk banyak depa guna metal punya walhal lampu kereta plastik so aku ikut ja.

5. Lepas dh polish dgn autosol metal tu akan jadi mcm ni. Nampak laa jernih shiny sikit dari kelabu asap tu. Pastu hgpa biaq bg kering sat, baru spray dgn coating spray samvrai 2k.

6. Nak buka spray tu boleh baca arahan kt cover tin tu. Kemudian nk mula spray tu, 1st layer hny spray random ja dari jarak 15-30cm. Jgn lama sgt. Then tunggu dlm 10min bg betul2 kering, baru sprat 2nd layer. 2nd layer ni penting, samada spray secara menegak atau melintang

Kalau hgpa campoq spray 2nd layer menegak then 3rd layer melintang, akan jadi mcm lampu belah kiri, x shiny sgt. Yg lampu belah kanan hanya 1 arah sahaja.

Yg ni paling penting. Make sure lepas setiap spray tu, lap body kereta yg kena spray tu cepat2 sblm kering, kalau x jenoh nk buang.

So itu shj, siap ! Semua ni ambil masa dlm 1jam 40min ja. Aku start dari pukul 6 hbs 7.40pm.

Sumber: Sammy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*