Hanya Guna Bahan Semulajadi Ini Kaedah Membasmi Jentik-Jentik Di Kediaman

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Hanya Guna Bahan Semulajadi Ini Kaedah Membasmi Jentik-Jentik Di Kediaman

Takungan air di dalam barang terbuang berpotensi menjadi tempat membiak jentik-jentik. Jentik-jentik merupakan larva atau telur nyamuk yang membiak di dalam air. Jika dibiarkan dan tidak dihindar, ia boleh mengak1batkan demam dnggi.

Tahukah anda bahawa jentik-jentik selalu berada di takungan air yang tidak tertutup. Misalnya, anda meletakkan barang terbuang di depan rumah dan air hujan bertakung pada barang terbuang tersebut.

Jadi, selain perlu rajin salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga serta kolam mandi, anda juga boleh cuba gunakan bahan-bahan ini untuk membasmi jentik-jentik sebelum ia merebak dengan lebih p4rah lagi.

3 Bahan Semulajadi Membasmi Jentik-Jentik

1. DAUN SIRIH

Segenggam daun sirih muda direbus dengan 1 liter air. Rebus daun sirih sehingga layu dan sejukkan air rebusannya selama beberapa minit. Setelah air rebusan sirih ini sejuk, tuangkan air rebusan sirih ke dalam kolam mandi. Daun sirih dapat menjadi antiseptik alami untuk membasmi pembiakan jentik-jentik di kolam mandi anda.

2. GARAM KASAR

Percayakah anda bahawa garam kasar boleh digunakan untuk membasmi jentik-jentik yang sudah membiak banyak? Garam kasar yang hendak digunakan harus dicuci terlebih dahulu.

Setelah itu, jemur garam sampai kering, lalu tumbuk sampai halus. Taburkan serbuk garam ini ke kolam mandi atau kolam ikan. Dijamin, jentik-jentik yang berada di dalam air akan terus mati dengan segera kerana garam kasar memiliki tahap kemasinan yang sangat tinggi.

3. IKAN GUPPY

Tidak semua ikan suka memakan jentik-jentik. Namun, ikan guppy sangat menyukai jentik-jentik. Anda boleh meletakkan ikan gapi di buyung dan kolam ikan anda. Ikan guppy akan membasmi jentik-jentik yang berada di air.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*