Bersih Dan Cantik Ubahsuai Tandas Lama Jadi Baru Jimat Kos Dan Mudah Saja

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Bersih Dan Cantik Ubahsuai Tandas Lama Jadi Baru Jimat Kos Dan Mudah Saja

Nak memulakan proses makeover kadangkala kedengaran amat rumit sekali. Anda mungkin keliru dan tidak pasti dari mana nak dimulakan.

Seperti hal-hal yang lain, proses ubahsuai juga perlukan perancangan yang rapi. Kenalpasti ruang sedia ada dan apa perubahan yang ingin dilakukan. Selain itu, faktor bajet juga perlu diambil kira agar proses berjalan lancar.

Jika bajet mengizinkan, boleh lah upah saja kontraktor. Tetapi buat anda yang mahu berjimat dan sukakan cabaran, boleh buat sendiri ubahsuai yang diingini.

Kali ini, melalui perkongsian di akaun facebooknya saudara Ahmad Aqari ada menerangkan satu persatu langkah yang dilakukan bagi proses ubahsuai tandas.

HANYA GUNA CAT, INI CARA UBAHSUAI BILIK AIR LAMA JADI BARU DENGAN BAJET RENDAH

Proses kali ini makan masa sedikit disebabkan ada rakan2 yg request untuk kita record video semasa proses cat dilakukan. Video sudah pun di-upload di Yovtvbe.

LANGKAH-LANGKAHNYA :

Sebelum memulakan proses cat, make sure BERSIHKAN tandas sampai betul KERING tiles yang nak dicat tu.

1. (Undercoat), sapukan Primer/Hycote 51WT (Primer+Hardener)

Cat ni fungsinya supaya top coat akan melekat dgn kuat dan tahan lebih lama dan susah untuk tertanggal. Seeloknya undercoat ni layangkan dalam 1 lapisan shj dan rata. Tunggu ianya betul kering sebelum memulakan Step 2.

Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 8jam minima untuk keringkan.

Once dah bancuh cat (Primer+Hardener), jgn buang masa, dalam tempoh 1jam kena habiskan, kalau tak, cat akan mengeras dan kita akan rugi. Sebab hardener tu sifatnya mengeras/membeku.

2. (Top Coat), sapukan Protective Coatings/EA4 Finish (campurkan dgn Hardener)

Pelbagai warna boleh didapati mengikut citarasa masing2. Seeloknya layangkan dalam 2 lapisan supaya ianya tebal dan lebih tahan. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 16jam untung keringkan.

(Sama juga mcm step di atas, habiskan cat dalam tempoh 1jam)

Selepas complete 2 Step tersebut, tunggu sehingga betul2 kering sebelum ianya boleh digunakan.

FRIENDLY REMINDER, make sure pakai face mask masa nak mengecat lantai ni, sebab bau chemical dia agak menusuk hidung (kalah bau cat minyak) plus kita mengecat dalam ruang yang sempit, risau ianya boleh bagi kesan yang tak diingini untuk kesihatan pada masa mendatang.

Kepada mereka yang tangan ada seni, nak lukis corak dkt tiles tandas tu pun boleh, pokok pangkalnya ikut kreativiti masing untuk ubahsuai tandas sendiri kan!.

Selamat mencuba.

Feel free to share. Semoga bermanfaat buat mereka yang memerlukan idea untuk ubahsuai tandas.

Sumber: Ahmad Aqari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*