Kalau Masuk Hutan Jangan Usik Sarang Ular Ni

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Kalau Masuk Hutan Jangan Usik Sarang Ular Ni

Sebab itulah pesan orang tua-tua, kalau nak masuk hutan biar ilmu penuh di dada. Takut-takut korang jadi macam mereka ni yang tak pasal-pasal m4 ut kena patuk ular berbisa!

Menurut m3dia, dua lelaki kat Mukah, Sarawak m4 ut gara-gara ganggu sarang ular tedung hitam atau orang Iban kenali sebagai Ular Belalang. Pada asalnya dorang dikatakan masuk dalam hutan untuk cari buah asam paya tapi disebabkan sikap berani tak kena tempat, dua sahabat tu m4 ut dipa tuk ular. Aduhai.

Ketika dijumpai pasukan mencari dan menyelamat pada jam 11.16 pagi semalam (16 September tidak diketahui tahun), kedua-dua mngsa, Stanley Saka, 21 dan Duwat Jabu, 23 sudah pun men1ng gal du nia. Manakala rakan dorang, Lawrance Jinal, 40 dalam keadaan lemah.

Menurut mngsa yang terselamat, mereka yang nak cari buah asam paya tu terjumpa satu sarang ular di bawah pohon kayu. Stanley dan Duwat dikatakan dah ganggu sarang ular berwarna hitam tu hingga sebabkan ular tu marah dan se rang dorang berdua. Uishh kenapa lah suka cari pasal.

Ular Belalang ni jugak katanya bukan ular sembarangan tau. Menurut perkongsian kat Fbk, ular ni jugak dengarnya paling pantang kalau orang kacau sarang dorang. Kalau diganggu, ia akan kejar mu suh dia sampai dapat! Uhuhu takutnya.

Malah ular ni jugak tak duduk kat sarang dia dan sentiasa ada di atas pohon untuk menjaga sarangnya. Rata-rata netizen di posting tu jugak menceritakan pengalaman yang sama dan ada juga yang beri tips supaya berjaga-jaga bila masuk ke hutan terutama kalau mencari buah asam ni.

So, beringatlah kalau masuk ke hutan. Jangan langgar pantang larang dan paling penting kalau nampak benda pelik jangan usik. Tak pasal-pasal jadi macam ni. Takziah buat keluarga mngsa.

Jika Anda Sukakan Artikel ini, Sila Kongsikan untuk Manfaat bersama

Sumber: mdiaonlineterpopular

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*