Suami Isteri Yang Sedang Menghadapi Krisis Rumahtangga Yang Berat Ini Doa Dan Amalan Yang Perlu Dilakukan

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Suami Isteri Yang Sedang Menghadapi Krisis Rumahtangga Yang Berat Ini Doa Dan Amalan Yang Perlu Dilakukan

Artikel ini dibuat atas permintaan seorang hamba Allah yang menghadapi krisis rumahtangga yang berat. Mari sama-sama kita berdoa kepada Allah SWT yang telah meluahkan isi hatinya melalui email supaya diberi Allah SWT kesabaran yang tinggi kepadanya dan sama-sama kita mendoakan rumahtangganya kembali aman sejahtera.

Daripada Abi Al Dardak RA bahawasanya Rasullulah SAW bersabda:

Sesiapa yang berdoa bagi saudara islamnya dengan tidak setahu saudaranya tersebut, berkatalah malaikat yang bertugas itu Amin..dan engkau pula akan beroleh seperti itu juga.

Jika anda sayangkan perkahwinan yang telah dibina bertahun-tahun lamanya. Maka carilah jalan dan ikhtiar mengatasi dengan sebaik-baiknya. Jangan k0rbankan kasih sayang anak-anak dengan jalan penyelesaian yang paling dib3nci oleh Allah SWT iaitu “C3RAI”.

Ujian Allah SWT kepada hambaNya datang berbagai bentuk. Yang kaya atau yang miskin tidak dapat lari daripada ujianNya. Pada suami atau isteri jika pasangan anda buat hal janganlah bersedih kerana Allah SWT itu sedang menguji kesabaran dan keimanan anda. Jika hambaNya sabar maka syurgalah balasannya.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda di dalam Hadis Qudsi:

“Tidak ada balasan kecuali syurga bagi hambaku yang beriman yang telah Aku ambil kembali kekasihnya (Aku mematikan seseorang yang disayanginya seperti anak, adik-beradik dan sesiapa sahaja yang di sayangi oleh seseorang) dari kalangan penghuni dunia dan dia hanya mengharapkan pahala daripadaKu (dengan bersabar). ” (Hadis riwayat Imam Bukhari).

Kesimpulan dari hadis diatas bahawa tabah dan sabar menghadapi musibah adalah merupakan tanda-tanda kesempurnaan iman manakala keluh-kesah dan bimbang adalah merupakan tanda-tanda kelemahan iman.

Untuk para isteri atau suami yang sabar dengan pasangan masing-masing ingat hadis Nabi SAW ini. Jika rumahtangga anda dilanda badai dan t4vfan sebenarnya Allah SWT sedang menguji kamu samada sabar ataupun tidak sabar.

Sabda Rasulullah SAW:

“Apabila Allah kasihkan seseorang hamba, nescaya Dia akan mengujinya dengan b4la’ untuk mendengar doa dan rayuannya”

Rumahtangga yang aman sejahtera boleh berubah menjadi mimpi ngeri oleh beberapa faktor. Diantaranya adalah:

 • Suami cvrang dengan wanita lain – main kayu 3.
 • Masalah suami kuat berjvdi, kaki minum dan abaikan tanggungjawab.
 • Isteri cvrang ada kekasih baru.
 • Suami panas baran atau isteri kuat membebel.

Ikut amalan-amalan dan doa-doa ini. Jika terdaya lakukanlah. Jika tidak terdaya jumpalah ustaz-ustaz di pusat
rawatan islam. InsyaAllah diberkatiNya.

1. MANDI AIR YANG DIBACA.

Sebelum memulakan amalan dan doa-doa dibawah. Anda yang dalam keadaan kerunsingan, susah hati, kecewa dan hampir putus asa juga tertekan hingga tidak dapat berfikir dengan jelas dan terang dan bercelaru ataupun disi hir. Siap air satu baldi penuh.

Baca ayat-ayat berikut:

 • Istighfar -3x.
 • Surah Al Ikhlas,Surah Al Falak,Surah An Nas – 3 x.
 • Ayatul Kursi – 10x.
 • Al-Fatihah – 20x. (Ditiup setiap kali habis baca)

Selesai semua bacaaan diatas. Mandi dan juruskan air perlahan diatas kepala sehingga habis. InsyaAllah anda akan rasa amat tenang serta lapang dada. Segala kerunsingan akan hilang dan sekiranya terdapat makh luk halus yang berdamping atau mengikut anda akan lari dari anda. (Kadangx ilmu pembenci mengguna si hir iaitu j1n berdamping dengan anda tanpa pengetahuan anda menyebabkan suami kadang-kadang tengok muka isteri cukup benci sekali). Tawakal padaNya.

2. SOLAT HAJAT

Lakukan solat hajat sebaiknya 2/3 malam. Minta Allah SWT buka pintu hatinya supaya kembali kepangkuan serta kasih sayangnya kepada anda dan anak-anak. Minta Allah SWT tutupkan pintu hatinya kepada perkara berikut:

 • Lupa kepada kekasih ge lapnya.
 • Hilangkan keinginan untuk berjudi.
 • Hilangkan ketagihan arr4k jika suami seorang pema buk.
 • Terserah pada keadaan punca yang menyebabkan krisis tsb.

3. DOA-DOA YANG DIBACA SELEPAS SOLAT HAJAT

Baca doa-doa tersebut dengan mengikut adab-adab berdoa.

 • Doa Menutup Dan Membuka Pintu Hati.
 • Doa Memohon Ketabahan Hati.
 • Doa Perlindungan Dari sebarang Si hir. (3 Doa)
 • Doa Minta Kebahagiaan Sejati atau Doa Pengikat Kasih Sayang
 • Doa Kebahagiaan Dunia Dan Akhirat.
 • Istighfar 100x.
 • Salawat Nabi 10x

Jika suami atau isteri yang banyak dosa kerana mak siat zi na, minuman ke ras dll. Hati mereka diselaputi titik-titik hitam yang menyebabkan hati mereka keras. Sukar mendapat dihidayah dari Allah SWT. Oleh itu Doa Menutup Dan Membuka Hati dibaca berulang-kali agar keinginan dan ketagihan kearah perkara yang mungkar dihapuskan dahulu.

SENARAI DOA-DOA YANG PERLU DIBACA

1. Doa Menutup Dan Membuka Pintu Hati (Surah Al Maidah: Ayat 15,16).

AYAT 15

Ya ahla alkitabi qad jaakumrasooluna yubayyinu lakum katheeran mimma kuntumtukhfoona mina alkitabi wayaAAfoo AAan katheerin qad jaakummina Allahi noorun wakitabun mubeen

Maksudnya:

Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul Kami (Muhammad, s.a.w) dengan menerangkan kepada kamu banyak dari (keterangan-keterangan dan hukum-hukum) yang telah kamu sembunyikan dari Kitab Suci, dan ia memaafkan kamu (dengan tidak mendedahkan) banyak perkara (yang kamu sembunyikan). Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah, dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya.

AYAT 16

Yahdee bihi Allahu mani ittabaAAa ridwanahusubula assalami wayukhrijuhum mina aththulumatiila annoori bi-ithnihi wayahdeehim ilasiratin mustaqeem

Maksudnya:

Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNya, dan (dengannya) Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izinNya; dan (dengannya juga) Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus.

2. Doa Memohon Ketabahan Hati.

rabbana afrigh AAalayna sabranwathabbit aqdamana wansurnaAAala alqawmi alkafireen

Maksudnya:

“Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami, serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir”. (Surah Al-Baqarah: Ayat 250).

3. Doa Perlindungan Diri Dari Terkena Sebarang Si hir.

Wahuwa alqahiru fawqa AAibadihiwayursilu AAalaykum hafathatan hattaitha jaa ahadakumu almawtu tawaffat-hurusuluna wahum la yufarritoon

Maksudnya:

Dan Dialah yang berkuasa atas sekalian hambaNya dan Dia mengutuskan kepada kamu pengawal-pengawal (malaikat yang menjaga dan menulis segala yang kamu lakukan), sehingga apabila sampai aj jal ma ut kepada salah seorang di antara kamu, lalu diambil (nya wanya) oleh utusan-utusan Kami (malaikat); sedang mereka pula (malaikat itu) tidak cuai (dalam menjalankan tugasnya). (Surah Al Anam: Ayat 61)

Fa-in tawallaw faqad ablaghtukum maorsiltu bihi ilaykum wayastakhlifu rabbee qawman ghayrakum walatadurroonahu shay-an inna rabbee AAala kullishay-in hafeeth

Maksudnya:

Jika kamu berpaling, maka sesungguhnya aku telah menyampaikan kepadamu apa (amanat) yang aku diutus (untuk menyampaikan)nya kepadamu. Dan Tuhanku akan mengganti (kamu) dengan kaum yang lain (dari) kamu; dan kamu tidak dapat membuat mudharat kepada-Nya sedikitpun. Sesungguhnya Tuhanku adalah Maha Pemelihara segala sesuatu. (Surah Hud: Ayat 57)

FawaqaAAa alhaqqu wabatala makanoo yaAAmaloon

Maksudnya:

Maka sabitlah kebenaran (mukjizat Nabi Musa), dan batallah (si hir) yang mereka lakukan. (Surah Al-Araf: Ayat 118).

4. Doa Memperolehi Kebahagiaan Yang Sejati.

Orkud birijlika hathamughtasalun baridun washarab

Maksudnya:

(Maka Kami kabulkan permohonannya serta Kami perintahkan kepadanya): Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu (setelah dia melakukannya maka terpancarlah air, lalu Kami berfirman kepadanya): Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan ba tin). (Surah Shaad: Ayat 42)

5. Doa Kebahagian Dunia Dan Akhirat.

rabbana atinafee dunya hasanatan wafee al-akhiratihasanatan waqina AAathabaannar

Maksudnya:

“Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab nera ka”(Surah Al-Baqarah: Ayat 201).

Wasallam.

Sumber: IslamItuindah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*