‘Bunyi Macam Best Tapi Maksud Anak Sya1tan’- Ini Panduan Pilih Nama Anak Dalam Islam

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

‘Bunyi Macam Best Tapi Maksud Anak Sya1tan’- Ini Panduan Pilih Nama Anak Dalam Islam

“Anak dah masuk usia 7 hari, dah boleh bagi nama. Tapi nak bagi nama apa eh?” Sudah menjadi kemestian dalam Islam, nama anak perlu diberikan ketika mereka sudah mencapai usia 7 hari.

Ada juga dalam kalangan ibu bapa yang mengambil keputusan untuk memberikan nama anak selepas sahaja si isteri bersalin. Namun, penting untuk anda titikberatkan soal maksud nama anak yang diberi supaya perilaku anak-anak akan mengikut kepada maksud nama tersebut bukan?

PANDUAN BERI NAMA ANAK DALAM ISLAM

BERILAH NAMA YANG ELOK-ELOK, TAK USAH PANJANG

Siapa yang tidak mahukan nama anak yang mempunyai maksud yang baik kan? Ada juga pertanyaan dimana adakah wajib untuk kita meletakkan nama Muhammad di hadapan setiap nama anak. Ini adalah jawapannya.

ANTARA KESILAPAN APABILA LETAK NAMA ANAK

Mungkin ramai yang masih tidak peka dengan situasi memendekkan nama. Nama yang dipendekkan sebenarnya boleh bertukar makna. Hal ini perlu dititikberatkan oleh ibu bapa supaya tidaklah anak dipanggil dengan nama yang mempunyai maksud yang tidak bagus.

Kepada anda yang bakal menimang cahaya mata tidak lama lagi, dah boleh ‘risik-risik’ nama apakah yang mempunyai maksud yang baik untuk diberikan kepada anak-anak nanti ya.

Sumber : Tweet Islamik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*