Kepada Yang Meminati Jering, Awas Jangan Ambil Mudah Ia Mungkin Berbah4ya Kepada Anda

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kepada Yang Meminati Jering, Awas Jangan Ambil Mudah Ia Mungkin Berbah4ya Kepada Anda

Jika di Malaysia, jering sering dimakan dengan cara direbus dan dimakan bersama-sama parutan kelapa bersama sedikit gula dan garam. Ia juga dimakan secara mentah, dipanggang atau digoreng. Jika di Indonesia pula, jering kerap dimasak seakan-akan seperti sambal yang dipanggil sebagai ‘semur jengkol’.

Walau bagaimanapun, tahukah anda bahawa, pengambilan jering secara berlebihan boleh menyebabkan keracu nan dan seterusnya memberi kesan negatif terhadap fungsi buah pinggang disebabkan kehadiran as1d djenkolik didalam jering?

Jering yang dikenali dengan nama saintifiknya sebagai Archidendron pauciflorum, A. jiringa, Pithecellobium jiringa, dan P. lobatum adalah tumbuhan yang berasal dari rantau Asia Tenggara.

Penduduk di bahagian Barat memanggilnya sebagai d0g fruit. Buahnya sangat popular di Malaysia (dipanggil sebagai jering), Myanmar (disebut “da nyin thee“), dan Thailand (disebut “luk-nieng” atau “luk neang“). Penduduk di Indonesia pula memanggilnya sebagai jengkol.

Jering bagus untuk kesihatan badan anda tetapi ia mengvndang b4haya apabila anda makan berlebihan. Ini kerana jering mengandungi kristal as1d djenkolic yang menyumbat sistem buah pinggang jika makan lebih 10 biji.

Malah, ia boleh mengakibatkan ker0sakan buah pi1nggang sehingga menyebabkan keceder4an dan penda4-rahan. Jika dirawat segera, masalah ini boleh dirawat dengan rehidrasi selama beberapa hari.

kredit zayan


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*