5 Kesan Bila Ibu Menyidai Baju Basah Di Dalam Rumah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

5 Kesan Bila Ibu Menyidai Baju Basah Di Dalam Rumah

5 Kesan Menjemur Kain Dalam Rumah Ketika Musim Hujan. Cuba lihat beberapa alasan yang menyatakan kenapa jemur kain di dalam rumah tidak elok dari segi kesihatan. 5 Keburukkan Menjemur Kain Dalam Rumah Ketika Musim Hujan:

1. Boleh Jadi Kan ser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama pen yakit kan ser. Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbaha ya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakte ria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Bera cun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah ra cun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

5. Lemahkan sistem ketahanan tu buh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tu buh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin dise rang pelbagai penya kit lain.

Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah! Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Sumber: PetuaIbu


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*