Allah Menjanjikan 5 Ini Bagi Orang Yang Menjaga Solatnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Allah Menjanjikan 5 Ini Bagi Orang Yang Menjaga Solatnya

Diriwayatkan hadith daripada Ibni Syihab al-Zuhri (r.a) berkata bahawa telah berkata Said bin Musaiyab (r.a): ‘Sesungguhnya Aba Qatadah bin Rab’ii (r.a)

Memberitahunya dengan berkata: ‘Telah bersabda Rasulullah (saw), dengan sabdanya menyampaikan firman Allah (swt): Telah berfirman Allah (swt): ‘Bahawasanya Aku mewajibkan  ke atas umat engkau (Muhammad (s.a.w) lima solat (fardu) dan menjanji Aku (Allah (a.w) di sisiKu ‘Bahawasanya barangsiapa menjaga solat lima waktu pada waktunya, Aku (Allah (a.w) masukkan dia ke dalam syurga, dan barangsiapa tidak menjaga (lima solat itu) maka tidak ada janji Aku (Allah sa.w) bagi mereka di sisiKu. ‘[Hadith Ibnu Majah] [Hadith Qudsi]

Hadith ini adalah hadith qudsi – hadith yg amat kuat dijadikan sandaran hvkum dalam Islam. Hadith qudsi adalah firman atau perintah Allah (a.w) yg disampaikan melalui lisan Rasulullah (s.a.w). P3dangnya, yang tidak berbuat demikian solatnya, tidak ada jaminan dia akan masuk syurga! Malah, dalam segala hal, mesti pergi ke nera ka dan tidak boleh mendapatkan syurga! Hadis yang sama yang diriwayatkan oleh Abu Daud, adalah berikut:

Diriwayatkan hadith daripada Ibni Syihab al-Zuhri (r.a) berkata bahawa telah berkata Said bin Musaiyab (r.a):

‘Sesungguhnya Aba Qatadah bin Rab’ii (r.a) memberitahunya dengan berkata: ‘Telah bersabda Rasulallah (s.a.w), dengan sabdanya (menyampaikan firman Allah (a.w)): ‘Telah berfirman Allah (a.w): ‘Bahawasanya Aku (Allah (a.w)) mewajibkan atas umat engkau (Muhammad (s.a.w)) lima solat (fardu) dan menjanji Aku (Allah (a.w)) di sisiKu ‘Bahawasanya barangsiapa menjaga dia atas solat (yang lima itu) pada waktunya, Aku (Allah (a.w)) masukkan dia ke dalam syurga, dan barangsiapa tidak menjaga (lima solat itu) maka tidak ada janji Aku (Allah (a.w)) bagi mereka di sisiKu.’ [Hadith Ibnu Majah][Hadith Qudsi]

Allah tidak pernah menjanjikan, orang yang kahwin akan mendapat anak itu. Allah tidak pernah berjanji, orang yang bekerja siang dan malam akan kaya.

Namun, sesungguhnya Janji Allah adalah Pasti jika sesiapa yang menjaga solat 5 waktu, maka Allah akan mengangkat kehidupan yang sempit di dunia. Siapa yang menjaga solat, Allah akan mengangkat daripada sksaan ku bur. Siapa  yang menjaga solat, Allah akan beri buku amal melalui tangan kanan. Siapa yang menjaga solat, mereka dapat melintas titian sirat sepantas kilat. Siapa yang menajaga solat, akan masuk syurga tanpa perhitungan. Ini adalah janji-janji Allah kepada orang-orang yang menjaga solatnya.

VIDEO :

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber: myinfomaya


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*