Jom Ketahui Khasiat Halba, Eloklah Kaum Wanita Simpan Stok 1 Kilo Di Dapur

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Jom Ketahui Khasiat Halba, Eloklah Kaum Wanita Simpan Stok 1 Kilo Di Dapur

Baru-baru ini vi ral sekejap tentang petua kurus guna khasiat halba, nak dijadikan cerita sampai ramai yang sanggup post gambar air rendaman halba di m3dia s0sial sebab nak kongsi kesan dan betapa bagusnya khasiat halba. Bagi anda yang belum tahu kelebihan air rendaman halba, jemput baca perkongsian info daripada Zaimah Zakaria ini…

Rasulullah saw bersabda: ‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ? ‘

Sila baca dan sebarkan. Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.

Rasulullah saw bersabda:

‘Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas ‘(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa’. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

Rasulullah saw kemudiannya bersabda:

‘Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

Kegunaan Halba

1. Diminum sebagai teh untuk

  • Melancarkan ha1d
  • Menghilangkan kembung, sebu dan senak
  • Pencuci perut
  • Menguatkan jantung
  • Menghilangkan lender tekak
  • Melegakan sakit kepala/ migraine
  • Membuang angin
  • Menyembuhkan buasir
  • Senggugut
  • Merang sang rahim
  • Kegemukan
  • Kurang berat badan
  • Mengawal ken cing manis
  • Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu

  • Kurangkan ketagihan ro kok dan da dah
  • Anemia

3. Untuk anak-anak yang baligh

  • kecergasan
  • kekuatan badan
  • Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan naf su lelaki dan wanita.

Memanaskan buah ping gang dan org4n pembia kan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan ma ti pu cuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.

MANA NAK DAPAT Halba

Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.

Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai;

  • Cina: Hu Lu Ba
  • Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)
  • Tamil : Vendayam

Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm da rah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni.

Cara-caranya:

Goreng halba tanpa minyak – jgn plak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu. (Daripada minum C0ke yang takde khasiat)

VIDEO

Sumber: limaumanis via lubukmaklumat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*