Rahsia Dan Khasiat Yasin 7 Mubin Yang Semua Orang Patut Tahu Serta Amalkan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Rahsia Dan Khasiat Yasin 7 Mubin Yang Semua Orang Patut Tahu Serta Amalkan

Al-Quran merupakan petunjuk dan ubat bagi mereka yang benar-benar yakin dan beriman dengannya. Tidak semua ilmu al-Quran ini dikuasai oleh seseorang. Tetapi mendalami ilmu-ilmu al-Quran akan dapat meningkatkan lagi kekuatan iman seseorang.

Al-Quran adalah mukjizat. Ia juga mengandungi pelbagai hikmah yang hanya diketahui secara keseluruhannya oleh Yang Maha Pencipta. Sesiapa yang Allah kurniakan sebahagian hikmah ini kepadanya maka dia telah dibekalkan dengan bekalan yang terbaik.

“Bacaan al-Quran adalah suatu ibadah. Setiap huruf akan diganjarkan dengan 10 kebajikan. Bukannya Alif Lam Mim (الم) itu satu huruf kata Nabi SAW, tetapi Alif itu satu huruf, Lam itu satu huruf dan Mim itu satu huruf. Surah Yaasin pula diganjarkan sebagaimana yang diniatkan oleh pembacanya.” (al-Hadith).

Bacaan Surah Yasin tidak tertakluk pada malam Jumaat sahaja. Bila-bila masa pun boleh dibaca sekiranya inginkan pada pahala dan berkahnya, apatah lagi jika ada sesuatu permasalahan, kesusahan dan musi bah yang perlu di atasi segera.

Yasin 7 Mubin

Kali ini kita fokaskan pada bacaan ‘Yasin 7 Mubin’. Dalam Surah Yaasin terdapat tujuh tempat perkataan “mubin” iatu pada ayat;

1. Ayat 12 = Mubin Pertama

Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang yang ma ti, dan Kami tuliskan segala yang mereka telah kerjakan serta segala kesan perkataan dan perbuatan yang mereka tinggalkan. Dan (ingatlah) tiap-tiap sesuatu kami catitkan satu persatu dalam Kitab (ibu Suratan) yang jelas nyata.

2. Ayat 17 = Mubin Kedua

“Dan tugas Kami hanyalah menyampaikan perintah-perintahNya dengan cara yang jelas nyata”.

3. Ayat 24 = Mubin Ketiga

“Sesungguhnya aku (kalau melakukan syi rik) tentulah aku pada ketika itu berada dalam kesesatan yang nyata.

4. Ayat 47 = Mubin Keempat

Dan apabila dikatakan kepada mereka:” Dermakanlah sebahagian dari rezeki yang dikurniakan Allah kepada kamu”, berkatalah orang-orang yang ka fir itu kepada orang-orang yang beriman (secara mengejek-ejek): ” Patutkah kami memberi makan kepada orang yang jika Allah kehendaki tentulah Ia akan memberinya makan? Kamu ini hanyalah berada dalam kesesatan yang nyata”.

5. Ayat 60 = Mubin Kelima

“Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah Sya1tan? Sesungguhnya ia mu suh yang nyata terhadap kamu!

6. Ayat 69 = Mubin Keenam

Nabi Muhammad bukanlah penyair) dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya, dan kepandaian bersyair itu pula tidak sesuai baginya. Yang Kami wahyukan kepadanya itu tidak lain melainkan nasihat pengajaran dan Kitab Suci yang memberi penerangan;

7. Ayat 77 = Mubin Ketujuh

Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air b3nih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya) maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang ma ti),

Cara membaca Surah Yassin

Yasin ada beberapa kaedah dan cara pembacaannya, bergantung kepada tujuan khususnya. Ada Yasin Tunggal (biasa), Yasin Wirid (untuk rezeki) dan ada yang membaca Yasin 7 Mubin untuk sesuatu hajat.

Yasin 7 Mubin ini dibaca untuk mendapatkan semula barangan berharga yang telah dicu ri atau hilang. Barang dalam hal ini perlulah barang yang berharga seperti anak, kenderaan, barang kemas dan sebagainya. Tidak boleh dibaca bagi barang kurang berharga ataupun barang yang boleh luput seperti buah durian atau yang sejenis dengannya.

Kaedah Membaca Yasin 7 Mubin

Kaedah yang dinyatakan ini adalah satu ikhtiar yang boleh diamalkan bagi bermohon kepada Allah SWT agar barang yang hilang atau dicu ri dijumpai semula. Yasin 7 Mubin perlu dibaca dengan kadar yang segera iaitu dalam tempoh 24 jam dari kehilangannya.

A. Langkahnya adalah seperti berikut:-

Lakukan Solat Hajat sekurang-kurangnya 2 rakaat dengan bermohon supaya Allah SWT mengembalikan barang yang hilang atau dicu ri.

Boleh juga dibaca Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali secara bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala, ketika dalam sujud yang terakhir

“Tidak ada Tuhan selain Dikau. Maha Suci Dikau Ya Allah, sesungguhnya daku adalah termasuk orang-orang yang an1aya.”

Selesai Solat Hajat,mulakan bacaan Surah Yasin mengikut kaedah seperti berikut;

Membaca Surah Yasin, apabila sampai pada setiap perkataan ‘Mubin’ (مبين), hendaklah wakaf (berhenti) dan berdoalah supaya Allah SWT mengembalikan barang yang hilang, kemudian ulangi semula bacaan Yasin daripada permulaan surah.

B. Cara-cara untuk membacanya ialah :

 • Bacaan Yasin dimulakan dengan bacaan Al-Fatihah dan Selawat 11 kali.
 • Baca Yasin sehingga di Mubin (مبين) pertama (ayat ke 12) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang kedua (ayat ke 17) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang ketiga (ayat ke 24) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang keempat (ayat ke 47) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang kelima (ayat ke 60) dan berdoa.
 • Baca semula dari awal sehingga Mubin yang keenam (ayat ke 69)dan berdoa.
 • Ulang semula dari awal sehingga Mubin yang ketujuh (ayat ke 77), berdoa .

Lengkapkan bacaan Yasin sehingga habis ke penghujung surah dan disudahi dengan bacaan penutup (صدق الله العظيم).

Setelah selesai bermakna anda telah berdoa sebanyak 28 kali.

Untuk mendapatkan kesan yang lebih mujarab, lakukan amalan ini selama tiga malam berturut-turut sebaik sahaja mengetahui kehilangan barang tersebut.

Fadhilat Lain Yasin 7 Mubin

Dari kajian, kaedah di atas juga boleh digunakan untuk:

 1. Pendinding dari gangguan j1n dan sya1tan.
 2. Memanggil anak-anak yang lari dari rumah.
 3. Melindungi diri dari dif1tnah atau dizal1mi manusia.
 4. Dibaca bagi pesakit yang sedang tenat (baca pada air untuk diminum).

Perlu ditegaskan, ini adalah satu kaedah zikir, janganlah meletakkan pergantungan kepada ayat, jaga iktikad anda dan berserahlah hanya kepada Allah SWT semata.

Selamat mencuba. Semoga ini dapat memberikan manfaat untuk kita semua.. Insya-Allah.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*