Anda Pasti Akan Mula Makan Telur 2 Biji Sehari Selepas Tahu Kebaikannya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Anda Pasti Akan Mula Makan Telur 2 Biji Sehari Selepas Tahu Kebaikannya

Kebaikan memakan telur ayam sering kali dipersoalkan. Walhal telah terbukti khasiatnya yang unik dalam komposisi pelbagai cara. Hasil kajian yang telah dibuat mengenai faedah telur ayam untuk tubuh manusia. Ternyata 2-3 biji telur adalah dos yang optimum untuk kekalkan tenaga kita seharian

Antara sebab yang lain adalah:

1. Otak berada dibawah perlindungan choline

Phospholipid yang menjamin sel-sel otak berhubung adalah terdiri daripada choline. Telah terbukti secara klinikal bahawa vitamin ini adalah bahan binaan utama bagi otak. Sekiranya makan 2 telur sehari, tubuh akan mendapat cukup nutrien ini. Kekurangan kolagen membawa kepada penurunan ingatan.

2. Penglihatan dapat dijaga kerana adanya lutein

Penyelidikan menunjukkan bahawa telur ayam kaya dengan lutien. Bahan ini bertanggungjawab untuk membina penglihatan yang jelas dan tajam. Dengan kekurangan lutein ini, ia akan merosakkan tisu mata dan penglihatan kita akan merosot.

3. Vitamin D yang membantu menyerap calcium

Jika anda menawarkan seseorang untuk minum sesudu mintak ikan atau makan telur rebus, majoriti akan memilih makan telur rebus. Terutamanya jika mereka tahu bahawa kandungan Vitamin D adalah sama dalam kedua-dua hal ini.

Lebih lagi, pakar menemui satu cara untuk meningkatkan jumlah kandungan vitamin D dalam telur dengan member makan suplimen khas ayam dan ini membantu kalsium menyerap dan menguatkan tulang dan gigi anda dengan lebih baik.

4. Dapat kurang kan ris1ko penyakit kardiovaskular

Pakar mengatakan bahawa kolesterol dari telur seimbang dengan phosphatides, sehingga tidak membaha yakan kesihatan kita. Ia juga menghalang pengeluaran kolestrol sendiri. Disamping itu, telur mengandungi as1d omega-3 yang kurangkan tahap trigliserida dengan itu dapat kurangkan ris1ko sakit kardiovaskular.

5. Mengurangkan ris1ko k4n ser

Choline yang sangat diperlukan untuk otak, juga mengurangkan ris1ko kan ser. Mengikut keputusan kajian, bagi wanita yang makan telur mengikut dosnya, ris1ko k4n ser payudara menurun sebanyak 18%

6. Berguna apabila merancang untuk dapat anak.

Vitamin B juga diambil kira dalam pembetukan h0rmon s33ks. Vitamin B9 mempunyai nama lain: as1d folik. Dengan adanya, sel dvrah merah dan tiub saraf janin dibentuk. Inilah sebab mengapa vitamin B9 sangat diperlukan untuk wanita semasa perancangan keh4milan. 1 biji Telur ayam mengandungi 7.0 mcg vitamin.

7. Melambatkan proses penuaan

Ini sudah terbukti daripada penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Belanda. Dalam 87% wanita berusia 35 hingga 40 tahun, bintik-bintik umur hilang dan kulit ditarik. Pada lelaki, kedutan di sekeliling mata terasa licin.

VIDEO:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jom Like Page Kami Juga.

Sumber: IslamItuIndah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*