Bayam Dapat Membersihkan Mata, Katarak Dan Membaiki Penglihatan. Cuba Cara Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bayam Dapat Membersihkan Mata, Katarak Dan Membaiki Penglihatan. Cuba Cara Ini

Ketika seseorang beranjak dewasa, banyak perubahan terjadi pada mata. Dari gangguan penglihatan, seperti minus dan silinder, penyakit mata, dan juga perubahan penampakan yang bukan penyakit, namun mengganggu penampilan.

Mata nampak kekuningan, pembuluh darah mata terlihat memerah, dan berbagai perubahan lainnya sering terlihat pada mata orang dewasa dan lanjut usia. Padahal, mata yang jernih akan membuat seseorang betah memandang dan bercakap-cakap dengan Αnda, juga akan mendukung penampilan Αnda.

Kenali penyebabnya, dan atasi dengan satu langkah praktis berikut.

1. Αlergi

Mata mengeluarkan reaksi alergi berupa rasa gatal, rasa panas terbakar, mengeluarkan banyak air mata dan menjadi merah ketika terekspos sesuatu yang memicu alergi. Hindari kondisi yang menyebabkan alergi pada mata Αnda.

2. Polusi

Αsap dan air yang tercemar polusi mengandung bahan-bahan ki mia dan juga kotoran yang berbaha ya. Jika terkena polusi secara terus menerus, jaringan mata akan mengalami kerusakan dan meninggalkan noda yang membuat mata terlihat tidak lagi jernih.

3. Mata kering

Αir mata berfungsi menjaga kelembaban bola mata yang seperti jeli ini. Jika mata tetap lembab, kotoran dan kontaminan akan mudah diluruhkan oleh air mata sehingga tidak mencemari mata. Namun produksi air mata dipengaruhi oleh kondisi tubuh seseorang. Keadaan hormonal juga bisa menyebabkan mata menjadi kering, demikian pula kondisi lingkungan yang mengenai mata, seperti udara kering dan kebiasaan yang tidak sehat.

Cara mengatasi:

Makan  setengah mangkuk bayam setiap harinya. Bayam mengandung lutein yαng efektif memperbaiki jaringan mata yang rosak. Kondisi kekuningan pada bola mata dapat beransur-ansur pulih dengan makan secara rutin bayam. Selain itu, lutein juga efektif untuk mengembalikan ketajaman penglihatan pada mata, menjadikan Αnda tidak hanya cantik, namun juga sehat.

Berikut Dikongsikan Petua Hilangkan Kedut Muka:

1. Minyak Zaitun

Minyak zaitun memang bagus untuk rawatan kecantikan kulit. Kandungan vitamin yang lengkap seperti vitamin C, D dan E, serta zat besi yang dilengkapi dnegan zat anti bakteria terbaik untk awet muda.

Sebelum tidur bersihkan muka terlebih dahulu, dan sapukan dengan minyak zaitun. Biarkan sampai ke pagi hari. Keesokan pagi barulah dibilas dengan air bersih.

2. Masker Betik

Ambil dua potong betik masak, hancurkan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk, kemudian gaul rata dengan satu sudu makan madu. Setelah itu, sapukan pada muka. Biarkan selama 20 minit, kemudian barulah dibilas dengan air suam sehingga bersih.

3. Tomato

Buah tomato dapat memberikan perlindungan ekstra untuk kulit muka. Di dalam buah ini terdapat kandungan antioksidan yang tinggi.

Potong buah tomato bulat-bulat kemudian sapukan dengan madu asli. Setelah itu tempelkan pada bahagian muka yang berkedut. Biarkan selama 15 minit sehingga nutrisi tomato dan madu tadi meresap kuat di kulit muka.

4. Pisang

Petua hilangkan kedut muka dengan menggunakan buah pisang juga sangat efektif dan mudah. Cara membuat krim muka anti kedut muka ini sangat mudah. Hancurkan sebiji pisang sehingga menyerupai krim. Kemudian sapukan ke seluruh permukaan muka, biarkan selama setengah jam. Kemudian barulah dibilas dengan air suam. Tepuk-tepuk kulit muka anda setiapkali selesai membersihkan muka. Jangan sekali-kali mengelap muka sehingga benar-benar kering.

Semoga petua hilangkan kedut muka secara semulajadi ini bermanfaat untuk semua.

Bahan-bahan:

 • 1/4 cawan Aloe Vera gel
 • 2 sudu teh (serbuk C vitamin) L-askorbik serbuk asid
 • 2 sudu besar Vitamin E Minyak
 • 2 sudu besar tambahan minyak kelapa dara (minyak kelapa dara)
 • Satu bekas gelap tidak menembusi sinar (untuk meletakkan krim supaya ia tidak teroksida dan rosak oleh cahaya)

6. Resipi 6

Satu lagi resipi berkesan – topeng dengan madu. Ia akan mengambil satu sudu tepung dan madu, satu protein. Campur semua, digunakan di kawasan yang bermasalah. Apabila jisim kering, basuh.

7. Greek yogurt

Sapukan lapisan nipis greek yogurt pada wajah selama 10 minit sekali seminggu. Ini kerana ia mengandungi probiotik yang berfungsi sebagai antibakteria dan bahan yang menghindari rengsa, maka menjadikan ia sebagai bahan yang mampu meredakan kulit sensitif dari Info: Greek yogurt mengandungi asid laktik yang mana mampu menanggalkan kulit mati dan mencerahkan wajah anda juga!

8. Scrub Yogurt

Vitamin B6 dalam yogurt dapat membantu merangsang aliran da rah sehingga membuat kulit Anda terasa segar dan sehat.

 • Cuci wajah anda dengan sabun atau pembersih wajah. Tepuk-tepuk hingga kering dengan jari.
 • Masukkan yogurt tawar ke dalam mangkuk.
 • Oleskan yogurt pada kulit Anda. Diamkan selama 15 minit atau lebih.
 • Cuci wajah Anda dengan air dingin.
 • Tepuk-tepuk hingga kering dengan jari atau kain lap.
 • Ulangi seminggu sekali.

Sumber : myinfomaya.com

Apa Kata Anda? Lontar kan pendapat dan pandangan anda di ruang komen dibawah. Segala pandangan dan pendapat anda kami hargai. Terima kasih.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*