Makanan Yang Disyorkan Dan Patut Dielakkan Untuk Kawal Dan Cegah Dia betes – Doktor Hamid Arshat

Makanan Yang Disyorkan Dan Patut Dielakkan Untuk Kawal Dan Cegah Dia betes – Doktor Hamid Arshat

Tinjaun mendapati penduduk di negara ini kebanyakan mempunyai dibetis atau lebih dikenali dengan nama k3ncing manis akibat pengambilan gula yang tinggi. Pemilihan makanan juga salah serta tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat. Menerusi perkongsian oleh Dr Hamid Arshat, beliau menjelaskan mengenai penya kit kencing manis ini, makanan yang perlu dielakkan serta makanan yang disyorkan sebagai langkah mence gah bagi penya kit ini.

“Kedua-dua abang saya menghidap penya kit diabetis. Ertinya risi ko untuk saya memang wujud atas dasar baka. Alhamdulillah setakat ini saya dapat jauhkan.”

Berikut antara perkongsian beliau:

1. Lebih kurang 18 % penduduk Malaysia mengidap penya kit kencing manis (diabetes)

Lebih 10 % lagi dalam kaedaan ‘ prediabetic’ dan boleh jadi pesa kit diabetes jika tidak mengambil langkah-langkah mence gah. Seseorang disahkan nengi dap dia betes bila kandungan gula glukos dalam dvrah melebihi 8 mmol/L, setelah puasa melebihi 6 jam. Normal ialah antara 4 – 8 mmol/L. Air kencingnya pun didapati mengandungi gula, justeru digelar penya kit k3ncing manis.

2. Terdapat 3 Jenis Dia betes;

 • Type 1 dia betes, juga digelar’ juvenile dia betes’, sering menimpa sebelum umur 20 tahun. Sel-sel beta dalam pankreas yang mengeluarkan insulin rosak. Pesa kit perlu svntikan insulin.
 • Type 2 dia betes. Biasa menimpa orang dewasa, biasanya umur 40 tahun keatas. Sumber insulin cukup tapi berlaku insulin resistant, metabolisma gula glukos gagal.

Dia betes waktu hvmil atau gestational divbetes sebab peningkatan hormon-hormon ketika hamil. Pesa kit-pesa kit saya yang hvmil ada dia betes, saya stabilkan dengan ubat metformin tanpa guna insulin melainkan dia memang type 1 diabetes.

Type 1 dia betes terus begantung kepada insulin. Tiada pilihan lain. Type 2 dia betes dan diabetes waktu hmil boleh dikawal dan biasanya dikaitkan dengan kegemukkan, makan berlebihan karbohaidrat dan manisan dan pengidap PCOS.

Jika tidak terkawal, dalam jangka panjang banyak kero sakkan 0rgan-0rgan boleh berlaku:

 • Ro sak buah pinggang
 • mata
 • saraf
 • jantung
 • saluran-saluran dvrah yang menyebabkan gangrene dan lain-lain.

11 Langkah-Langkah Mengawal Dan Mencegah Dia betes;

 1. Ikuti nasihat doktor yang merawat. Jika diarah makan ubat saperti Metformin atau lain, perlu patuh.
 2. Pantau kandungan gula dalam darah, mudah dilakukan dirumah setelah diajar oleh kakitangan klinik.
 3. Buat beberapa ujian, lepas puasa, lepas makan dan dua jam lepas makan.
 4. Kawal pemakanan khususnya gula, karbohidrat dan manisan. Nasi, mee, roti, kuih muih, nasi lemak, roti canai, ais krim dan lain-lain kesemuanya mengandungi karbohidrat dan gula.
 5. Kurangkan amount makan.
 6. Makan ikut jadual, sarapan, makan tengah hari dan malam.
 7. Lebihkan sayur-sayur, buah-buah dan lauk dari protien.
 8. Makanan-makanan perlu dikurangkan. Jauhkan minuman soda, jus dalam tin, kotak atau botol, kandungan gula terlalu tinggi.
 9. Jauhkan makanan yang mengandungi gluten saperti, wheat, wheat germ, barley dan rye. Gluten mencetuskan inflammation dan meningkatkan hormone steroids, tahap gula pun naik.
 10. Jauhkan susu lembu tanpa pasteur kerana kandungan A1 casein yang sama tindakan saperti gluten. Tukar kepada susu kambing.
 11. Jauhkan Minyak soya, canola dan corn. Minyak kelapa dan sawit lebih baik. Jauhkan produk-produk GMO saperti soya dan jagung diimport dari luar negara.

7 Makanan-makanan yang disyorkan.

 1. Makanan yang mengandungi fiber. Sayur tempatan sawi, kangkong, pucuk ubi, keledek dan pucuk paku, nenas, oats.
 2. Makanan mengandungi chromium, broccoli, raw cheese, kacang hijau dan panjang.
 3. Makanan mengandungi magnesium, bayam, almond, yogart.
 4. Protein, ikan-ikan berminyak, salmon, mackerel, tuna, daging lembu tanpa lemak, ayam organic, kacang dhall.
 5. Lemak-lemak baik seperti Minyak kelapa.
 6. Makanan rendah gula, nuts, biji-biji labu, sunflower, berries, avarcado.
 7. Supplement , gantian gula, herba.

Beberapa jenis makanan tambahan dan herba tempatan yang bertindak menurunkan glukos dalam dvrah;

1. Kayu Manis (cinnamon)

Kajian menunjukkan ia mengurangkan glukos, LDL cholesterol dan triglycerides, disamping neningkatkan HDL cholesterol dalam dvrah.

2. Peria (bitter gourd)

Kajian menunjukkan peria bolih mengawal glukos dalam darah dan meningkatkan insulin sensitivity. Ia juga boleh bantu mence gah kompli kasi dia betes saperti rosak buah pinggang, rosak mata, saraf dan salur dvrah. Dipasaran terdapat jualan kapsiul dan tablet peria.

3. Alpa Lipoic 4cid

Ini satu jenis anti oxidant yang bantu metabolisma glukos, meningkatkan insulin sensitivity, dan mence gah kerosakkan svraf (diabetic neuropathy). Sumber utama broccoli, bayam dan tomato.

4. Fish oil 1000 mg setiap hari

Ia bantu tingkatkan insulin sensitivity dan kurangkan inflamasi. Bertindak mengawal kolestrol dan meningkatkan HDL. Kesannya bantu kawal dia betes.

5. Gantian gula

 • Sweetener P3. Berasal dari gula tebu. Diperoses dengan Nano technology. Glycemic index sifar (zero). Boleh didapati dipasar-pasar supermarket, Mydin etc. Sesuai untuk gantian gula. Satu produk tempatan, usaha bumiputera.
 • Stavia. Sejenis tumbuhan kecil berasal dari amerika selatan. Daunnya sangat manis tetapi sangat rendah nilai glycemic index. Pengganti gula. Dapat kawal glukos dalam d4rah. Sesuai sebagai gantian gula.

6. Minuman Teh hijau (green tea)

Teh hijau punyai banyak khasiat kesihatan kerana kandungan antioxidant – polyphenols dan catechins. Dianggap satu minuman yang memanjangkan umur kerana memperlahan kema tian sel-sel. Ia juga mengawal glukos dan kolestrol dalam darah. Minumlah 5 cawan setiap hari.

7. Herba-herba tempatan

Saya dapati beberapa jenis herba-herba tempatan ada berkesan mengawal glukos dan kolestrol dalam d4rah. Misalnya daun betawali, ulam raja, hempedu bumi, sambung ny4wa, ginseng, pecah kaca dan lain-lain.
Daun-daun yang menghijau boleh dimakan sebagai ulam. Atau direbus dengan air panas. Atau dikeringkan dan jadikan air teh.

8. Senaman, kawal kegemukkan ,rehat dan tidur

Sangat penting lakukan senaman 30-40 minit setiap hari untuk menggunakan glukos sebagai bahan tenaga. Cukupkan tidur 5 – 7 jam stiap hari. Dan beri masa untuk merehatkan tubuh dan mental kita.

Semoga diberkati Allah hidup kita. Aamin

Semoga bermanfaat dan kongsikan juga pada yang lain.

Sumber : Dr Hamid Arshat via myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*