Petua Berkesan Menghilangkan Gout

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Petua Berkesan Menghilangkan Gout

Dah lama mengalami masalah gout ini, namun masih belum sembuh. Kita boleh cuba resepi ini mungkin berkesan menghilangkan gout. Suami isteri yang ada masalah ini boleh cuba amalkan. Ramuan berikut adalah resepi yang paling mujarab untuk pengidap as1k urik, yang umumnya sering s4kit di bahagian sendi. Langkah membuatnya dan bahan yang diperlukan amat mudah.

Syarat perlu di patuhi, membuat resepi ini tidak boleh menggunakan alat yang terbuat dari alumunium, sebab di khawatirkan unsur k1mia yang ada pada alumunium mengandungi r4cun.

Bahan-bahan yang diperlukan

  • 1/2 buah betik muda
  • serbuk teh (tak kisah brand apa pun)
  • 1 buah kelapa muda

Cara membuatnya

1. Setengah buah betik muda buang semua bijinya, tetapi janganlah buang kulitnya. Potong-potong lalu masukan ke periuk, tuang 4 mangkuk air (sekitar 800 ml), masak sampai mendidih. Setelah mendidih, kecilkan api , masak lagi selama 3 minit. Lalu m4tikan api dapur.

2. Masukkan 1 senduk serbuk teh (teh uncang pun boleh). Biarlah lebih kurang 30 minit, lalu tapis airnya, campur dengan 1 buah air kelapa muda segar. Minum airnya, habiskan dalam satu hari. Teh betik muda air kelapa ini janganlah dimasukkan ke petiais , mesti di habiskan dalam sehari.

Bahaya Tinggi 4sid Urik Dalam D4rah?

Tingginya 4sid Urik dalam d4rah boleh membawa kepada pelbagai jenis peny4kit. Asid urik yang tinggi boleh menyebabkan Gout iaitu pemb3ngkakan sendi-sendi dan juga kegagalan fungsi buah pinggang, ataupun kidneystones.

Gout

Gout berlaku disebabkan oleh pembentukan kristal 4sid urik di antara sendi-sendi kita. Gout ni rasanya seperti kesa kitan yang amat sangat di bahagian sendi. Kesakitan ini termasuklah pembengkakan, rasa panas di sendi, dan juga penggelupasan kulit di sekitar sendi. Sekiranya bacaan asid urik melebihi 10 mg/dL, maka berhati-hatilah kerana ris1ko untuk anda menghidap Gout adalah sangat tinggi.

Batu Bvah Pinggang

Pembentukan batu dalam buah pingg4ng atau dikenali sebagai “Kidney St0nes”. Biasanya penghidap tak perasan akan gejala Kidney Stones ini sehinggalah bila mana rasa k3ncing tu amatlah s4kit, k3ncing tak lawas, k3ncing berd4rah, rasa l0ya dan mvntah-muntah. Kandungan batu dalam buah pingg4ng ni merupakan komposisi yang sama dengan 4sid urik.

Kegagalan Buah Pinggang

Kegagalan buah pinggang bermaksud gejala seperti kurangnya k3ncing, s3sak nafas, pembengkakan di bahagian kaki, pening dan s4kit kepala, keletihan dan juga k3sakitan di bahagian d4da. Ia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan organ-organ lain kerana apabila buah pingg4ng gagal berfungsi, t0ksin tidak dapat dikeluarkan dengan sempurna. Biasanya proses dialisis diperlukan untuk menggantikan fungsi buah pinggang.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda yang mempunyai masalah gout. Amalkan selalu semoga berkesan pada diri. Akak pesan.

Jika anda suka artikel ini sila like, komen dan share.

Sumber : myinfoharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*