Urutan Pada Otot Leher Dapat Melegakan Kepala Yang Berdenyut

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Urutan Pada Otot Leher Dapat Melegakan Kepala Yang Berdenyut

Svkit kepala ni memang tak dapat di bawa bincang. Kepala rasa berdenyut mula kita nak cari minyak kapak. Kemudian pasti anda akan sapukan pada dahi, tepi dahi, dalam rambut, hidung, kening. Mandi minyak kapak teruslah. Senang. Ya, ketika itu sakit kepala berdenyut memang tak dapat nak control. Mula rasa moody dan nak muntah bila pening, mata mesti mahu dilelapkan bagi mengawal denyutan kepala. Terasa rimas.

Jadi, apa sebenarnya yang berlaku? Tahukah anda bahawa 99% urutan pada otot tepi leher dimana dipanggil otot Sternocleidomastoid mampu mengurangkan gejala tersebut? Kenapa perlu sapu minyak angin pada kepala? Kenapa tak sapu dan urut pada otot tersebut?

Svkit kepala dan sumber biasa diabaikan mereka boleh menghasilkan Myofascial Trigger Points. Simpulan otot ini yang menyebabkan svkit kepala biasanya terletak di leher dan bahagian atas belakang, tetapi boleh menjadi hasil daripada titik punca di bahagian-bahagian hujung kaki yang menyebabkan kaki lenguh.

Titik punca / trigger points merupakan tumpuan ‘hyper-irritable‘ dalam otot atau fascia yang menyebabkan fiber otot tegang dan svkit. Trigger points tersebut tidak mengikuti corak dermatome biasa.

Trigger points menyebabkan otot menjadi lebih pendek, tegang dan ketat. Ini menghadkan fungsi dan pergerakan otot yang menyebabkan kelemahan, pengurangkan peredaran dvrah dan kesvkitan. Apabila cvdera, kebanyakan tisu sembuh, tetapi otot belajar untuk mengelakkan kesvkitan. Memori otot ini boleh menghasilkan svkit yang tidak dijangka selepas kecvderaan telah berlaku, terutamanya pada masa tekanan fizikal dan emosi.

Trigger Point adalah gambaran Myofascial Trigger Points Therapy dimana cara terapi dan teknik yang digunakan untuk melegakan myofascial (myo = otot; fascial = tisu penghubung) kesvkitan dan tidak berfungsi. Ianya terhasil dari kerjaya perubatan sepanjang hayat Dr. Janet travell dan David Simons. Myofascial Trigger Point diiktiraf oleh American Academy of Pain Management sebagai modul untuk rawatan svkit myofascial dan kegagalan ia berfungsi.

Kebarangkalian kejayaan dalam merawat svkit kepala Migrain akibat Myofascial Trigger Pointss (TrP) dengan tanpa aura adalah tinggi.

Trigger point therapy adalah untuk s4kit kepala peringkat pertengahan kepada peringkat. Sebagai contoh, s4kit kepala belakang mata boleh datang dari sudut trigger point myofascial aktif dalam spenius atas cervicis otot yang terletak di bahagian belakang leher anda. Kes4kitan daripada otot ini dijangka meningkat kepada bahagian occipt, dijana melalui tengkorak, dan berpindah ke belakang orbit (mata) – ianya dinamakan “s4kit di dalam tengkorak” Kadang-kadang s4kit splenius cervics dirujuk ke bawah pada tulang rangka bahu dan sudut leher. Fungsi ‘splenii’ ini bekerjasama untuk memutarkan kepala dan leher individu, menjadikan muka ke arah sebelah yang sama.

Gejala s4kit kepala dan s4kit leher ataupun kabur penglihatan boleh berlaku disebabkan oleh trigger point yang aktif dalam cervicis spenius dan otot capitis splenius.

Pengaktifan dan pengekalan trigger point dalam otot ini sering disebabkan oleh mengangkat beban berat tiba-tiba, kedudukan posture badan yang bengkok dalam jangka masa yang lama.

Satu lagi penyebab biasa s4kit kepala yang teruk adalah trigger point dalam otot sternokleidomastoid atau simpulan di dalam otot di hadapan sebelah leher. Terdapat dua bahagian yang sternal dan berhubung dgn tulang selangka. Trigger points di setiap bahagian boleh menimbulkan rasa s4kit.

Kes4kitan ini dapat dirasai di atas mata (migrain optik), di dalam telinga, pipi, tekak, belakang dan atas kepala. Myofascial Trigger Points boleh membantu menyelesaikan gejala s4kit kepala dan mygrain.

Apabila trigger point dikenalpasti, tekanan/urutan perlahan digunakan. Pada mulanya, trigger point yang berkenaan sangat lembut, tetapi kes4kitan beransur-ansur berkurangan kerana otot bermula untuk berehat. Rasa s4kit yang dirawat akan berkurangan perlahan-lahan. Proses pengurutan pada trigger point dan regangan pada otot mampu mengurangkan kes4kitan dan mengembalikan fungsi normal.

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat buat semua.

Jadi jika anda sakit kepala lepas ini boleh buat seperti yang di atas. Akak pesan.

Sumber : Diane Sera, Cert. Sport Massage (UKM)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*