Modal Ubat Gigi Untuk Bersihkan Dapur Gas

Modal Ubat Gigi Untuk Bersihkan Dapur Gas

Dapur hari-hari akak pesan guna untuk masak. Tak kisahlah dari masakan bergoreng atau tumis pasti akan ada pecikan masakan tersebut di atas dapur. Akak pesan tengok kalau kita tak jaga betul-betul nanti dapur api kita kotor.

Pasti akan ada kesan tumisan minyak yang memercik bukan hanya dipermukaan dapur malah dinding dapur juga turut terkena. Biasanya kita akan mengelap dengan kain pengelap dan barulah membersihnya dengan span dan sabun bagi menghilangkan minyak hingga bersih.

Pun begitu, kotoran sebenarnya masih lagi tertinggal. Walaupun nampak bersih namun dapur kita tidaklah berkilat dan cantik seperti baru.

Petua yang dikongsikan oleh Rohaslizawati Ibrahim di fbnya ternyata sangat hebat. Dengan hanya gunakan ubat gigi, dapur gasnya tampil berkilat seperti baru. Hebat!

Nak kongsi cara saya bersih dan kilatkan dapur gas guna ubat gigi. Daki kat celah-celah semua hilang.

Langkahnya:

  • Sapu ubat gigi di permukaan dan celah-celah dapur.
  • Kemudian gosok guna tuala atau tisu lembab. Kalau tempat yang degil tu letak banyak sikit ubat gigi.
  • Bila dah siap, gosok dan lapkan dengan tisu atau tuala basah. Bila dah bersih, lapkan dengan tisu atau tuala kering. Siap!

Dah kilat rasa sayang pulak nak masak? Hebat kan? Paling penting tak gunakan kos yang banyak. Ambil sedikit ubat gigi yang ada di rumah dan cuba bersihkan dapur kita. Senang saja!

Kredit: Rohaslizawati Ibrahim

Kalau dah tahu cara yang betul buat apa guna cara yang susahkan. Jom lepas ni ikut akak pesan guna cara puan tersebut untuk kilatkan dapur gas kita.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*