Siang Aku Jadikan Untuk Kau Bekerja, Malam Untuk Kau Berehat

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Siang Aku Jadikan Untuk Kau Bekerja, Malam Untuk Kau Berehat

Mungkin kita pernah dengar ayat siang aku jadikan untuk kau bekerja, malam untuk kau berehat bukan. Akak tahu ada di antara kita yang bekerja di waktu malam. Itu memang tak dapat di nafikan. Tetapi perkongsian kali ini akak nak kongsikan satu kisah di sebalik tidur semula selapas subuh. Ada yang dah pernah tahu mungkin ada yang belum.

Siapa yang suka tidur lepas subuh.. dan siapa suka tidur lepas subuh then bangun nak solat dhuha pon tolong baca.. sentap n muhasabah sesame .. takde ruginya..in shaa Allah.. Tidur lepas subuh, bagi pandangan orang soleh..

Sedikit perkongsian. Sebelum ini, aku sempat berjumpa dengan seorang soleh.

Hatinya itu terlekatnya ilmu basyirah yg tinggi iaitu ilmu firasat yg sangat kuat. Jadi sesiapa yg dekat dengannya, hati-hati. Apa yang terlintas di hati dan fikiran, pastikan niatkan perkara yang baik.

Aku perbetulkan niat, adab aku, tingkah laku bila tiap kali berdepan dengan beliau ini.

Diberi peluang, aku terus bertanya.

“ustaz, macam mana nak buat supaya tak tidur lepas subuh?”

Dia menjawabkan,

“tak pernah wujud istilah tidur lepas subuh”.

Ohhh, “jadi ustaz, ape hukum tidur lepas subuh?

“Kau nak aku jawab dalam mazhab kau atau mazhab aku? Dia mengatakan lagi.

Aku bisik dalam hati “ada byk mazhab ke dia ni?”.

Jangan kau nak menyatakan perkara yg kau tak boleh sorokkan dengan aku.

“Astaghfirullah, dia membaca lintasan hati aku. maaf ustaz”.

Aku cakap dekat dia,

“dua dua mazhab lah ustaz”.

Dia kata, kalau dengan caara hidup kau, caara amalan kau, mazhab kau, kau teruskanlah tidur lepas subuh dan jadilah kau seperti anjing ma-ti.

“Tapi kalau dalam mazhab aku, caara aku, amalan yang aku tau, orang yang macam ini dia jatuh KUFUR!”

Aku senyap.

“kenapa ustaz?”

Dia menjawab, orang yang macam ini SOM BONG dengan Allah. Dia berlagak depan Allah!. Dia menolak pemberian Allah! Bagaimana dia boleh tidur sedangkan Allah itu menurunkan rezekinya, rahmatnya setiap pagi selepas terbit fajar, tapi dia boleh tidur.

Umpama mcm kalau kau seorang yang jutawan, bawa duit yang berjuta-juta berjumpa dengan seorang miskin papa kedana setiap hari. Tetapi apa yang dilakukan oleh fakir tadi kepada kau? Dia tidur dan tak mempedulikan langsung duit kau sedangkan dia miskin. Jadi ape yg ada pada fikiran kau? Mesti kau akan kata “dia ni dah lah miskin nak mam pus, som bong pulak tu”.

Aku tersentak.

Dia berkata lagi

“orang yang tidur lepas subuh dan lepas itu bangun, ada hati lagi nak Dhuha, Allahuakbar. Orang macam ini lagi tak malu depan Allah. Tadi dia tolak pemberian Allah. Sekarang mahu tarik semula rezeki dan rahmat Allah. Sesungguhnya manusia itu jahil. Sepatutnya orang ini perlu bertaubat dulu sebelum nak solat dhuha”.

Allahuakbar.

Bila duduk dengan orang yang setiap masa takutkan Allah, baru sedar macam mana amalan kita selama ni. Betapa hinanya fikiran aku selama ini. Jauh beza nak banding amalan kita yang tak tau Allah terima ke tak. Tapi hidup setiap hari macam tak rasa banyak dosa. Allahhh…

Kita ni banyak dosa, bukan setakat banyak dosa bahkan bermandikan dosa.

Dia kata lagi

“orang yang riak kalau bertaubat Allah ampunkan. Kalau orang yang som bong apa kau rasa Allah nak ampunkan sedangkan itu adalah sifat iblis?

Allahuakbar.

Aku tanya tentang tidur lepas subuh je dah rasa macam nak ke neraka. Belum tanya hal lain lagi.
Dia kata lagi

“ramai orang muda kata perlu tidur lepas subuh sebab tak cukup tidur malam tadi sebab main futsal lah, jalan-jalan dan apa kau tak pernah fikir siang dan malam itu adalah sunnatullah?”

Allah dah kata dalam Al-Quran, siang aku jadikan untuk kau bekerja, malam untuk kau berehat. Kalau sunnatullah kau ubah ikut kepala otak kau sendiri, sebab itulah hidup kau tunggang langgang.

Kau siapa? Nak ubah sunnatullah?

Allahuakbar, jauhnya beza pemikiran kita dengan orang yang takut dengan Allah. Orang yang dekat dengan Allah. Hidup memang kena pandu Al-Quran dan hadis. Tapi, carilah orang yang boleh memperjelaskan lagi apa yang ada dalam Al-Quran dan hadis itu.

Janganlah asyik meminta dalil dari orang itu orang ini dan memproses dengan kepala sendiri. Ada orang bawa Al-Quran ke hulu ke hilir. Tak salah, tapi carilah panduannya dengan baik supaya tak tersalah tafsir hukum ikut naf su.

Sekian dari akak pesan sampaikan kepada anda. Jika rasa bermanfaat kongsi kepada sahabat yang lain. Terima kasih.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*