Bosan Dengan Telur Dadar Yang Sama Cubalah Resipi Telur Gulung Nampak Lebih Menarik

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bosan Dengan Telur Dadar Yang Sama Cubalah Resipi Telur Gulung Nampak Lebih Menarik

Bagi yang suka makan telur ini adalah berita baik buat anda ada kerana resipi baru yang boleh anda cuba sendiri di rumah, mudah dan yang paling penting ianya sangat enak.

Anda mungkin sudah bosan dengan telur goreng, atau sudah muak dengan telur dadar jadi anda boleh lakukan pembaharuan dengan membuat telur gulung!

Bahan-bahannya juga mudah didapati dan cara-caranya juga sangat ringkas dan mudah dilakukan. Dalam masa beberapa minit telur gulung anda sudah tersedia untuk dinikmati!

Bahan-bahan buat Telur Gulung:

  • 4 biji telur
  • 80g bayam
  • Sebiji tomato
  • 200ml susu
  • Keju mozzarella
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula

Cara-cara buat Telur Gulung:

1. Basuh bayam dan tomato dan kemudian rebus sehingga lembut. Hiriskan bayam kecil-kecil dan potong tomato seperti bentuk dadu.

2. Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan tepung. Pukul bahan-bahan tersebut dan kemudian masukkan susu serta garam dan gula. Pukul lagi sehingga bahan-bahan tersebut benar-benar rata dan sebati.

3. Gunakan dulang pembakar atau loyang berukuran 28×22cm. Sebelum itu Alaskan dulang dengan kertas minyak dan kemudian masukkan adunan tersebut ke dalam dulang pembakar tersebut.

4. Selepas itu, taburkan hirisan tomato ke dalam adunan tersebut.

5. Sebelum membakar jangan lupa untuk panaskan ketuhar pada 180 darjah celsius. Masukkan dulang tersebut ke dalam ketuhar dan bakar selama 7-8 minit. Keluarkan telur tersebut dan taburkan keju ke atasnya kemudian masukkan telur itu sekali lagi dan bakar selama 3 minit sehingga keju cair.

6. Keluarkan telur yang sudah siap dan gulung ketika ianya masih panas kerana telur lebih mudah digulung dalam keadaannya yang masih panas.

7. Telur yang siap sudah boleh disajikan! Selamat mencuba!

Jika anda suka dengan resepi telur gulung ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*