Ibu-Ibu Kena Cuba 10 Tip Ini Jika Tak Mahu Bahan Mentah Rosak Dan Basi

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ibu-Ibu Kena Cuba 10 Tip Ini Jika Tak Mahu Bahan Mentah Rosak Dan Basi

Sering kali kita menghadapi masalah untuk menyimpan makanan dalam bentuk bahan mentah di rumah kerana tidak bertahan lama. Apatah lagi, tidak semua orang mempunyai masa untuk ke kedai setiap hari semata-mata mahu membeli barang untuk memasak.

Jadi, kita kena tahu cara tepat untuk menyimpan makanan di rumah, supaya tahan lebih lama.

10 makanan berikut jika disimpan dengan kaedah yang betul akan lebih lama, tidak basi, layu, atau rosak. Jom kita tengok apa yang perlu dilakukan.

10 Tip Memastikan Bahan Mentah Di Rumah Tahan Lebih Lama

1. Bekukan Susu Selama Beberapa Minggu

Dah beli susu dengan banyak, tetapi tiba-tiba kena outstation, atau balik kampung. Jangan risau, kerana anda boleh sahaja bekukan susu untuk ia bertahan lebih lama. Tetapi, perlu menuang sedikit susu tersebut, untuk memberi ruang di dalam botol susu tersebut. Namun, tidak lebih dari 4 ke 6 minggu, jika disimpan dengan cara ini.

2. Bekukan Telur Dalam Kiub Ais

Ada masanya kita terlebih beli telur, dan tak mampu guna semuanya, atau, hanya menggunakan putih telur sahaja dalam masakan. Tetapi dengan membekukannya, di dalam ice tray, dan ditambah sedikit gula serta garam, telur ini mampu bertahan lebih lama. Bagi mereka yang sedang berdiet membeli telur dalam kuantiti yang banyak tu memang dah biasakan.

3. Simpan Sos Dalam Beg Penyejukbeku

Bahan mentah seperti Sos atau kuah spageti yang berlebihan, rugi untuk dibuang kerana boleh digunakan untuk masakan yang lain. Masukkan sahaja dalam beg penyejukbeku dan bekukan. Apabila sudah membeku, potong secara kiub dan gunakan bila perlu

4. Balut Daun Salad Dengan Tisu

Salad merupakan bahan mentah dalam masakan yang cepat rosak jika berada dalam suhu yang agak lembab. Dengan cara ini ia akan membuatkan salad lebih segar dan rangup, sehingga seminggu lamanya. Ini kerana kelembapan yang berlebihan, akan terserap masuk ke dalam tisu.

5. Epal Bertahan Lebih Lama Dalam Peti Sejuk

Epal sememangnya mampu bertahan lebih lama, berbanding buah-buahan yang lain, dan masih mampu mengekalkan rasanya walau disimpan lama dalam peti sejuk. Namun, jika simpan epal dalam peti sejuk, jangan biarkan ia bersentuhan antara satu sama lain, cuba balutkannya dengan surat khabar, atau tisu.

6. Simpan Lobak Dalam Pasir

Lobak merupakan bahan mentah yang tahan lama berbanding sayuran berwarna merah yang lain. Tapi untuk lebih tahan lama lagi sebab selalunya kita beli lobak ni dalam kuantiti yang banyak boleh gunakan cara ini. Sebelum gali pasir tu, pastikan bersih dari sebarang njis haiwan ya. Lobak akan kekal segar jika disimpan dalam pasir, ini kerana pasir melambatkan proses air tersejat, juga pereputan.

7. Terbalikkan Keju Dan Krim Masam

Keju dan krim masam merupakan bahan mentah yang selalunya diimport dari luar negara dan mempunyai tarikh luput yang agak lama tetapi jika menyimpan keju, atau krim masam di dalam peti sejuk, pastikan anda terbalikkannya. Ini kerana, ia akan menghalang pertumbuhan bkteria.

8. Daun Bawang Lebih Segar

Daun bawang yang ada bersama dengan akarnya, lebih baik disimpan di dalam gelas berserta dengan air. Ia akan membuatkan daun bawang lebih segar dan boleh terus tumbuh dari anda meletakkannya dalam peti sejuk.

9. Tumbuhan Hijau Dalam Balang Kaca

Balang kaca amat sesuai untuk penyimpanan bahan mentah seperti tumbuhan berunsurkan herba. Bawang, bawang putih, atau daun pasli, akan bertahan selama sebulan jika disimpan dengan cara ini. Sayur-sayuran juga tidak akan layu, atau rosak.

10. Madu Dalam Balang Kaca

Bekas kaca akan menyebabkan madu bertahan lama, sehingga bertahun-tahun, jika ditutup rapat. Sebab itu jugalah, banyak penjual madu di luar sana, yang memasukkan madu di dalam botol kaca.

Sumber: brightside

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*