Cara Mudah Nak Buang Kulit Ikan Jaket Isi Ikan Pun Tak Melekat Banyak

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Cara Mudah Nak Buang Kulit Ikan Jaket Isi Ikan Pun Tak Melekat Banyak

Siapa yang selalu memasak, pasti pernah berhadapan dengan seekor spesies ikan ini, yang boleh dikatakan menjadi lwan di dapur kalau nak memasak. Bukan apa, kesukaran untuk mengendalikannya, walaupun telah m4ti.

Sebut saja nama ikan ini, ramai wanita di luar sana tahu, lebih dikenali sebagai ‘ikan jaket’ tak pun ikan cencaru. Ikan ini bukan macam ikan lain yang mana mudah je nak siang sisiknya, sebab ianya bukan sisik, tetapi lebih kepada kulit yang tebal. Kalau tak dibuang, memang susah untuk dimakan kelak.

Sebab itu ramai yang buat bakar ikan ini, senang nak buang kulitnya kalau dah dibakar. Tapi, lepas ini, senang lah, sebab dah tahu cara mudah nak buang kulit tebal itu, tak adalah tercdera jari cabut kulit ikan cencaru ni. Jom kita ikuti perkongsian dari Pn LinaZubir Linawati Latip hanya guna surat khabar je.

Cara Buang Kulit Ikan Jaket

Alhamdulillah ini dia rupa kejadian

Ada yang jenuh dan sukar nak siat kulit ikan cencarukan haaa ini cara saya ya guna surat khabar.. sikit-sikit isi ikan yang melekat tu adatlah kan tapi atas nasib juga kadang-kadang isinya tak melekat langsung.

Inilh satu-satunya ilmu siat kulit ikan jaket menggunakan surat khabar yang saya warisi dari Ayahanda sy Allahyarham Hj Latip bin Abd Rahman. Semoga dapat membantu kawan-kawan ya, cara paling mudah dan cepat. Selamat mencuba.

Bahagian ekornya kasi kontot mcm tu ea.

Ha, lepas ini dah boleh mempelbagaikan masakan ikan jaket ini, tak adalah asyik bakar aja. Jom kita cuba.

Sumber: LinaZubir Linawati Latip

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*