Bahan Basah Tidak Bau Hanyir Dan Kekal Segar Ini Cara Simpan Stok Tahan Lama

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bahan Basah Tidak Bau Hanyir Dan Kekal Segar Ini Cara Simpan Stok Tahan Lama

Apabila keperluan bahan basah sudah ada di dapur sudah tentulah kerja-kerja memasak menjadi mudah. Walau bagaimanapun mungkin ada di kalangan kita mengalami masalah untuk menyimpan stok bahan-bahan basah.

Antara masalah yang sering dialami ialah bahan basah berbau hanyir dan tidak fresh. Keadaan ini sudah tentu membantutkan mood untuk memasak.

Lebih sayang lagi kalau kerana kita tidak pandai cara menyimpan bahan masakan ini mungkin perlu di buang kerana sudah rosak dan boleh menyebabkan keracvnan.

Berikut perkongsian Dynie Khainudin tentang cara-cara untuk menyimpan stok bahan basah agar kekal fresh dan tidak berbau hanyir.

Hari merestock barang basah ditemani abam bo. Hehee, cukuplah stok untuk seminggu ni.

Rahsia nak kekal segar lauk basah misss taruk lemon dan perah limau skett. Sebab nak elak lauk bauu hanyir bila di masak.

Ni je bahan yang diperlukan oleh mak suri supaya lauk basah kita sentiasa FRESH dan wangi bak baru beli di pasar.

  • Lemon susun dalam bekas
  • Asam limau perah perah
  • Garam optional

Korang kalau banyak gini tahan bape lamaa agak-agak

Note: Selain dari seorang suri bisnes yang sedang membangun ekonomi mak suri, miss juga Leader Team Bungaa, juga seorang chef multi-tasking di rumah untuk keluarga tersayang.

Moga perkongsian ini memberikan manfaat kepada semua. Dengan cara ini kita dapat mengurangkan kekerapan keluar membeli barang-barang basah untuk dimasak.

Sumber kredit: Dynie Khainudin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*