Simpan Bawang Putih Tahan Lebih Lama Ini Cara Mudah Rasa Lebih Sedap

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Simpan Bawang Putih Tahan Lebih Lama Ini Cara Mudah Rasa Lebih Sedap

Bawang antara bahan mentah yang cepat bertindak balas dan tidak tahan lama jika disimpan terlalu lama. Jika bawang merah atau bawang besar akan menjadi lembik dan busuk jika disimpan lama, bawang putih pula biasanya akan menjadi layu dan busuk luarannya.

Sebenarnya ada cara menarik simpan bawang putih ini. Rasanya juga lebih sedap, sebati dan paling penting lebih tahan lama. Bagaimana?

Bukan itu sahaja, malah cara ini juga lebih menjimatkan masa memasak kerana tidak perlu lagi mengupas bawang putih setiap kali anda ingin memasak. Dengan kaedah ini, setiap kali hendak masak, hanya sudukan dan terus ditumis sahaja tanpa perlu mengupasnya lagi. Menarik! Tapi bagaimana?

Cara Simpan Bawang Putih:

  • Kupas kulit dan potong dadu bawang putih.
  • Jemur bawang putih sehingga ia agak kering tetapi jangan sampai warnanya bertukar gelap.
  • Masukkan bawang putih ke dalam balang kaca.
  • Tambah minyak masak seperti minyak zaitun, minyak jagung atau minyak masak jenis lain dalam balang kaca sehingga bawang putih tenggelam.
  • Simpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama atau di dapur sahaja. Elakkan dari suhu panas.

Keluarkan jika hendak memasak. Cara simpan bawang putih ini boleh tahan sekurang-kurangnya sebulan.

Kelebihan Bawang Putih

1. Anti Bkteria & Antvirs

Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai anti-virs dan anti-bkteria untuk memsnahkan beberapa mikrob. Ia teramat baik untuk jangkitan perut, jngkitan inflnza dan sebagainya.

2. Mengandungi Banyak Iodin

Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih sangat baik untuk pesakit yang menghidap hyprtiroid.

3. Membantu Sistem Pencernaan

Bawang putih akan merembeskan gastric as1d pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

4. Meningkatkan Sistem Imunisasi

Terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti seI drah putih untuk meIawan jngkitan dan tvmor.

Jika anda suka dengan artikel cara simpan bawang putih ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*