Pokok Kunyit Hitam Banyak Khasiat Ini Cara Tanam Kunyit Hitam Senang Dan Mudah Nak Semai

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pokok Kunyit Hitam Banyak Khasiat Ini Cara Tanam Kunyit Hitam Senang Dan Mudah Nak Semai

Kunyit hitam asli juga adalah sejenis kunyit yang sangat jarang ditemui, unik (rare) dan sukar diperolehi. Banyak penerbitan jurnal antarabangsa juga memperakui bahawa kunyit hitam mempunyai 1,001 khasiat termasuk berpotensi dalam membantu mengawal kncing manis, mencgah atau merawat penyakit otot, memperbaiki fungsi otot serta mengawal berat badan.

Pokok Kunyit Hitam Berkhasiat Tinggi

Hasil kajian pihak MARDI juga berjaya mengenal pasti pokok kunyit hitam mengandungi kandungan bioaktif fitokmia yang sangat unik dan sukar didapati di dalam tumbuhan lain iaitu methoxyflavon.

Bioaktif methoxyflavon sangat diperlukan oleh tubuh badan bagi membantu mengurangkan serta menghalang terjadinya pelbagai penyakit.

Kandungan bioaktif fitokmia semula jadi sangat bernilai tinggi dalam pokok kunyit hitam, kerana bioaktif ini mampu membantu dan memulihkan kesihatan tubuh badan.

Hidangan Pokok Kunyit Hitam

Selain boleh dijadikan sebagai bahan rempah ratus dalam masakan, kunyit hitam juga boleh direbus dan diminum setiap hari.

Maka cara membuat ramuannya:

  • Sediakan kunyit hitam 20 gram.
  • Setelah itu kunyit hitam dicuci hingga bersih dengan air bersih.
  • Rebus bersama 600 ml air sehingga mendidih.
  • Biarkan air rebusan dalam keadaan mendidih hingga air rebusan tinggal separuh.
  • Setelah itu saring dan suamkan.
  • Diminum tiga kali sehari (sekali minum setengah gelas).
  • Supaya rasanya tidak terlalu pahit, maka anda boleh menambahkan dua sudu teh madu sehingga lebih nikmat diminum.

Cara-cara menanam pokok kunyit hitam

1. Dapatkan ibu kunyit. Senang dan cepat nak semai. Kalau tak ada ibu kunyit anak kunyit pun boleh juga cuma lambat sedikit ianya nak keluarkan tunas. Kadang kala memakan masa sampai 3 bulan.

2. Balut kunyit hitam dengan kertas yang sudah dilembabkan kemudian simpan di tempat gelap. Pastikan kertas yang membalutnya itu sentiasa lembab.

3. Selepas tunasnya keluar barulah kita boleh tanam di dalam pasu. Pastikan tanah berada hampir ke bibir pasu bagi mengelakkan takungan air.

4. Tanam dalam medium tanaman yang sesuai. Untuk mendapatkan isi kunyit yang besar, gunakan tanah yang longgar dan tak padat. Ada orang yang gunakan medium coco peat atau sabut kelapa. Memang gemuk isinya.

5. Pastikan juga tanah yang digunakan ada saliran air yang baik. Kalau tidak, isi kunyit akan jadi busuk dan reput.

6. Campuran tanah hitam, kompos dan pasir juga bagus untuk tanaman kunyit sebab salirannya baik disamping kompos membantu mengekalkan kelembapan pada rizom.

Semoga memberi manfaat. Jika anda suka dengan artikel khasiat pokok kunyit hitam ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*