Cepat Dan Berhasil Ini Kaedah Nyahbeku Bahan Basah Dari Peti Sejuk

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Cepat Dan Berhasil Ini Kaedah Nyahbeku Bahan Basah Dari Peti Sejuk

Selalunya kita keluarkan bahan basah seperti ayam daging dari peti sejuk untuk masak pasti akan rendam terlebih dahulu. Mungkin cara ini agak lambat untuk menunggu. Terdapat juga di kalangan kita, menggunakan teknik meletakkan periuk logam berisi air di atas daging tersebut dan ternyata ianya berkesan lebih cepat.

Proses ini dikenali sebagai perpindahan haba, menurut Doktor Fatimah Salim yang merupakan seorang ahli k1mia. Beliau juga menyatakan teknik ini sebenarnya boleh dipraktikkan dengan lebih berkesan jika menggunakan cara ini. Apakah caranya? Jom baca di bawah!

Beberapa hari lepas, tuIar pasal tip mempercepatkan proses nyahbeku daging beku petak dengan menggunakan teknik meletakkan periuk logam yang berisi air di atas daging itu. Dikatakan proses nyahbeku hanya akan mengambil masa selama 30 minit saja.

Dalam kepala saya, tip ini mungkin berkesan, namun bergantung kepada beberapa faktor.

Sebagai ahli k1mia yang suka meraikan pelbagai pandangan, jadi saya pun berujikaji. Namun di rumah, saya tiada stok daging beku petak. Jadi saya pun menyahbeku kepak ayam untuk memastikan teori asas saya betul.

Maka semalam sambil menunggu mencuci dan menjemur baju, saya jalankan ujikaji seperti gambar di bawah.

Dapatan ujikaji saya menunjukkan walaupun setelah 1 1/2 jam berlalu, kelihatan bahagian atas yang bersentuhan dengan tapak periuk besi telah ternyahbeku. Manakala bahagian tengah dan bawah masih lagi belum ternyahbeku.

Kepak ayam masih lagi bercantum antara satu sama lain. Maka saya pun alirkan kepak ayam tersebut di bawah air paip seketika untuk proses memisahkan.

Ternyata pemahaman teori asas saya benar. Teknik tersebut mungkin berkesan bergantung kepada suhu persekitaran, luas permukaan daging beku dan tapak periuk logam yang bersentuhan, jumlah air yang dimasukkan ke dalam periuk serta saiz daging yang perlu dinyahbeku.

DIPANGGIL PROSES PERPINDAHAN HABA

Konsep asas fenomena ini saya ajar dalam topik k1mia haba (Thermochemistry). Ianya dipanggil proses perpindahan haba (heat transfer) daripada bahan bersuhu tinggi (air dalam periuk) kepada bahan sejuk (di sini daging beku).

Asasnya haba kedua bahan yang berbeza akan mencapai kesetaraan apabila bersentuhan.

– q = + q

Maksudnya, daging akan ternyahbeku untuk menyamai suhu persekitaran air dalam periuk. Walaupun air mampu menyerap dan menyimpan haba yang lebih, sekiranya suhu air dalam periuk telah menyamai suhu daging beku, maka proses penyahbekuan akan menjadi lama.

Kecuali air di dalam periuk ditukar berulang kali.

TIPS YANG LEBIH BERKESAN NYAHBEKU BAHAN BASAH…

Teknik ini sebenarnya boleh dipraktikkan dengan lebih berkesan apabila memasukkan daging beku ke dalam periuk besi. Boleh tutup supaya ianya tidak terdedah terus dengan udara yang juga membawa kuman.

Periuk yang diperbuat daripada logam seperti periuk tembaga, aluminium, besi, keluli tahan karat… adalah pengalir haba yang baik. Periuk logam boleh membantu menyerap haba daripada persekitaran dan memindahkannya kepada daging yang nak dinyahbeku.

Maka, cepatlah proses dinyahbeku berlaku.

Semoga penerangan ini bermanfaat!

ChM Dr Fatimah Salim,

Ahli k1mia.

“SAYA BUAT SEPERTI SARANAN DR… MEMANG CEPAT NYAHBEKUNYA” – NETIZEN

Sementara itu, di ruangan komen ternyata dalam kalangan netizen telah menggunakan tips yang dikongsikan Dr. Fatimah di mana, keberkesanannya lebih tinggi jika memasukkan daging beku ke dalam periuk besi dengan menutup rapat.

Malah, perkongsian info daripada Dr. Fatimah Salim, turut dikongsikan oleh Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan Negeri Kelantan di laman Fbknya sehingga mencecah 2.7K perkongsian.

Kredit: Fatimah Salim

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*