Kesan Hitam Hangus Pada Seterika Hilang Ikut Kaedah Ini Mudah Dan Jimat Kos

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kesan Hitam Hangus Pada Seterika Hilang Ikut Kaedah Ini Mudah Dan Jimat Kos

Kebanyakan seterika atau iron kat rumah kita mesti ada kesan hitam ini. Kadang-kadang banyak sangat sampai kesan hitam ini melekat pula pada baju waktu menggosok. Setuju tak? Kalau dah stress tengok kesan ini boleh cuba 3 cara mudah di bawah untuk hilangkannya.

1. Cif & Eraser Sponge

Bahan yang diperlukan cuma pembersih Cif Cream dan eraser sponge/ magic sponge

Cara-caranya, letak pembersih pada iron yang penuh kesan hitam. Gosok rata menggunakan eraser sponge dan kita lihat kesan hitam iti tanggal melekat pada sponge tadi. Ulangi sehingga iron jadi bersih. Dah siap!

2. Guna garam

Tabur garam atas kertas atau aluminium foil kemudian panaskan seterika pada suhu paling maksimum.

Gosok atas permukaan garam sehingga kesan hangvs tadi tertanggal.

3. Guna ubat gigi

Letak saja ubat gigi pada permukaan seterika yang hitam kemudian sental dengan kain. Tak perlu panaskan seterika jika gunakan cara ini

Kesan kotoran akan tanggal semasa menyental. Ulang sehingga seterika bersih.

Konsep “lagi berat seterika, lagi senang hilang kedutan baju” adalah tidak betul sama sekali. Ramai yang percaya dengan konsep ini sampai terbeli seterika “old school” yang berat, sekaligus menyebabkan tangan mereka cepat letih dan lenguh ketika menggosok baju.

Senang je sebenarnya nak menghilangkan kedutan di baju. Hanya perlu gunakan seterika wap (stream) yang kini banyak dijual di pasaran.

Ia dapat menghilangkan kedutan dengan pantas dan efektif serta lebih ringan berbanding seterika kering “old school”. Gosok berpuluh-puluh helai baju pun tangan tak rasa penat.














Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*