Pokok Kena Serangga Perosak Boleh Pulih Dengan Bahan Ini Ikut Kaedah Mudah Ini Dapat Suburkan Pokok

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Pokok Kena Serangga Perosak Boleh Pulih Dengan Bahan Ini Ikut Kaedah Mudah Ini Dapat Suburkan Pokok

Biasanya atasi masalah ini, kita sembur racvn atau air semburan yang dibuat sendiri. Tapi kalau kedua-duanya tiada, boleh juga guna paracetam0I untuk merawat pokok ini.

Tanam pokok buah dan sayur keliling rumah tapi ada masalah daun kerinting dan dimakan ulat, pokok buah pula hasilnya banyak yang busuk.

Tip ini dikongsi oleh Ismail Che Din.

Ya betul, paracetam0I yang kita selalu guna untuk sakit demam tu. Ia juga boleh digunakan untuk mengatasi pokok yang ‘sakit’.

Tip guna paracetam0I atasi pokok ‘sakit’

Tanam dekat dengan pokok yang sakit. Insya-Allah pokok akan sihat, daun pokok segar serta buah tak busuk lagi.

Masalah daun dimakan ulat, daun berkerinting, buah selalu busuk itu petanda pokok ‘sakit’. Kalau dah sakit Paracetam0I jawapannya. Ambil pil paracetam0I sebarang jenama, belah 2 atau 4.

Justifikasinya, pokok akan menyerap bahan dari paracetam0I dan menyebar ke seluruh jsad pokok, daun akan menjadi pahit. Waktu ini ulat serta serangga akan hindari pokok tersebut selama mana Paracetam0I ada dalamnya.

BeIah 2, bergantung pada saiz pokok.

BeIah 4, tanam kiri dan kanan pokok.

Boleh guna paracetam0I sebarang jenama, paling baik yang dah tamat tempoh. Daripada buang lebih baik tanam pada pokok sakit.

Paracetam0I akan terlarut secara perlahan, dan diambil pokok secara sikit sikit.

Tanam jauh sikit dari pangkal pokok. Bagi pokok dalam pasuan, 6″-9″ dari pangkal pokok. Lebih pun tiada masalah sebab dalam pasu.

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq.

Sumber: Mimbarraudhah

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*