Suka Makan Jagung Jangan Buang Dulu Bulu Jagung Ada Banyak Khasiatnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Suka Makan Jagung Jangan Buang Dulu Bulu Jagung Ada Banyak Khasiatnya

Ketika mengupas jagung kebanyakan orang akan membuang kulit serta bulunya yang berwarna kuning keemasan atau nama saintifiknya stigma maydis.

Jika diperhatikan bulu jagung itu seperti benang halus menyerupai sutera yang melapisi kulit buah kegemaran ramai itu.

Tahukah anda, bulu jagung ini sebenarnya tinggi dengan protein, karbohidrat, kalsium, kalium, magnesium, natrium, garam, stigmasterol dan sitosterol.

Bulu jagung ini juga boleh dibuat sebagai teh malah perubatan tradisional Cina banyak menggunakannya untuk tujuan merawat pelbagai peny4kit.

1. Merendahkan kandungan gula dalam d4 rah

Bulu jagung dapat mengurangkan kadar gula dalam d4 rah selain membantu mengawal gejala dia b3tes dalam satu kajian yang dilakukan.

2. Mengurangkan risi ko penyakit alzheimer

Pende rita alzheimer biasanya akan melum puhkan fungsi memori manusia. Kajian dilakukan Universiti Putra Malaysia (UPM) yang di dalam jurnal Molecules pada 2012 mendapati, bulu jagung memilik kesan neuroprotektif yang boleh membantu mengurangkan risi ko peny4kit tersebut.

3. Merawat j4ngkitan pvndi k3ncing

Jangkitan pvndi k3ncing tidak boleh dipandang ringan namun kajian mendapati rebusan air bulu jagung yang dibuat sebagai teh mampu merawat masalah itu.

4. Meningkatkan kesihatan jagung

Kandungan falvon0id dalam bulu jagung terbukti dapat menurunkan kadar koles terol yang juga penyebab kepada masa lah j4ntvng manusia.

5. Membantu pesakit kemvrungan

Rambut jagung memiliki antidepresi dan kajian dilakukan terhadap tikus yang mempunyai masalah kemurvngan menunjukkan ia dapat membantu mengurangkan masalah m3nta1 itu.

6. Menurunkan berat badan

Ia boleh bantu anda menguruskan badan kerana sifat bulu jagung adalah rendah ka lori. Amalan minum teh bulu jagung juga akan membuatkan anda kenyang, meningkatkan metabolisme serta melancarkan sistem pencer naan anda.

7. Mengurangkan tekanan d4 rah tinggi

Amalan minum teh bulu jagung dapat membantu mengeluarkan cecair berlebihan dalam badan serta mengurangkan potensi tekanan d4 rah tinggi.

8. Mengurangkan masalah lesu

Keletihan dan lesu boleh menjejaskan aktiviti harian, malahan menurut kajian UPM juga dalam jurnal Molecules pada 2012 mendapati kandungan flav0noid dalam bulu jagung terbukti dapat mengurangkan masalah lesu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*