Kulit Kering Merupakan S1mptom 4 P3nyakit Yang Menghinggap Tvbuh Kita

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kulit Kering Merupakan S1mptom 4 P3nyakit Yang Menghinggap Tvbuh Kita

Kulit kering (dikenali sebagai xero sis secara klini kal) berlaku atas beberapa sebab, contohnya, virvs, keadaan kesihatan yang kr0 nik, rengsaan persekitaran, tindak balas alahan dan proses penuaan semula jadi. Kadang kala, kulit kering tidak diketahui puncanya.

Kulit kering juga dikenali dengan istilah dan keadaan berikut:

Asteatosis berlaku apabila kelenjar sebum menghasilkan rembesan yang berkurangan. Istilah ini digunakan bersama dengan xerosis apabila membincangkan kulit kering yang dialami orang-orang tua.

Xerosis bermusim (gatal musim sejuk) biasanya melibatkan rasa ga tal tetapi tiada ruam. Keadaan ini berlaku semasa musim sejuk kerana kelembapan yang rendah.

Ekze ma ialah sejenis keradangan kulit yang bermula dari tahap ringan hingga ke kro nik dan teruk. Gejala utamanya ialah tompokan kulit kering dan bersisik. Kecenderungan mendapat ekzema yang teruk boleh diwarisi.

Dermatitis ialah istilah yang digunakan bersama dengan ekzema dan xerosis untuk menerangkan kulit terengsa. Ia juga merujuk kepada pelbagai masalah kulit yang mengaki batkan keradangan kulit.

Ichthytosis ialah gangguan genetik yang dialami dalam masa setahun kehidupan anak-anak. Cirinya ditunjukkan oleh kulit kering dan bersisik.

Jika anda mengalami kulit kering, perhatikan kepelbagaiannya dan cari puncanya. Ini akan dapat membantu anda untuk memilih pendekatan pencegahan, ubat dan penyelesaian penjagaan kulit yang sesuai.

Kulit kering biasanya kamu alami jika kamu lupa untuk menggunakan pelembap di wajah ataupun badan. Namun setelah menggunakan pelembap, kulit masih saja kering dan gatal.

Menurut penelitian yang dikongsikan dari prevention.com, terbukti kulit kering menjadi tanda awal dari penyakit berikut ini.

Kulit Kering Petanda 4 Jenis Penyakit Ini

1. Diabe tes

Apabila kadar gula da rah meningkat, tu buh akan kehilangan cairan juga secara cepat yang menyebabkan kulit menjadi dehidrasi. Selain itu, diabe tes juga dapat mengganggu kemampuan tubuh untuk berpeluh secara normal. Kulit jadi kering dan retak sehingga boleh menjadi lemah terhadap bakteria yang menggunakan glukosa.

2. Kurang aktifnya kelenjar tir0 id

Kelen jar tir0 id menghasilkan hor mon yang membuat sistem tu buh tetap berjalan dengan baik. Saat kadar hor mon tir0 id menjadi terlalu rendah atau hipotiroidisme maka s3l-s3l tubuh tidak boleh beregenerasi dengan baik, termasuk s3l kulit. Hingga akhirnya kulit jadi kasar, kering, dan bersisik.

3. Penyakit gin jal

Penyakit gin jal mulai menye rang tubuh dengan ditandai munculnya rasa mudah lelah, sukar untuk fokus, sering ken cing, hingga kulit gatal. Rasa kulit gatal ini terjadi kerana gin jal tidak lagi mampu menjaga keseimbangan mineral dan nutrisi dalam da rah.

4. K4n s3r kvlit

Jika kulit kering dan kemudian muncul kesan tebal, kasar, dan berda rah ketika terlang gar sesuatu atau tergo res, maka boleh jadi itu adalah tanda dari karsinoma atau k4n s3r kulit. Selain tanda tersebut, k4n ser kulit juga ditandai dengan munculnya lu ka terbuka.

Jadi, penyakit di atas adalah beberapa contoh penyakit yang muncul diawali dengan tanda kulit kering. Apakah kamu pernah mengalaminya?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*