Rawat Kucing Sakit Parv0, SeIsema Atau Demam Dengan Air Rebusan Ni Memang Berkesan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Rawat Kucing Sakit Parv0, SeIsema Atau Demam Dengan Air Rebusan Ni Memang Berkesan

Siapa sangka, rumput-rumput liar yang tumbuh melata tepi jalan banyak khasiatnya untuk kucing. Rupanya air rebusan rumput pendul atau ada yang mengenalinya dengan nama rumput helikopter atau rumput mata lalat ni, dikatakan berkesan dalam merawat kucing yang sakit Parvo, selsema atau demam.

Boleh cuba tip yang dikongsikan dari The Mira’s Cat House ini sebagai panduan.

Rumput ini pernah vi ral dulu. Sekarang vi ral semula. Nama rumput ni, RUMPUT PENDUL.

KALAU ADA KUCING SAKIT PARVO, SEL SEMA ATAU DEMAM, BOLEH BERIKAN AIR REBUSAN RUMPUT NI PADA KUCING TERSEBUT. KUCING YANG HILANG SELERA MAKAN ATAU TAK NAK MAKAN LANGSUNG PUN BOLEH DIBERIKAN AIR REBUSAN RUMPUT NI.

Rumput ni tumbuh meliar di kawasan lapang yang tanahnya agak lembab. Ia tidak akan tumbuh dicelah pohon besar. Ia suka tempat terang dengan cahaya matahari.

CARA-CARA BUAT AIR REBUSAN:

1. Cabut rumput ini bersama akarnya.

2. Bersihkan tanah dari akar dan daun.

3. Pa tahkan sikit-sikit masukkan daun, batang dan akar ke dalam bekas dan rebus dengan api yang sederhana hingga agak mendidih. Jangan guna api besar, khasiatnya akan hilang.

4. Bila kandungan air sudah jadi separuh, matikan api dan sejukkan pada suhu bilik.

5. Bila sudah sejuk, bagi 10mil hingga 20mil pada kucing yang sakit pagi dan malam.

6. Selebihnya boleh disimpan di dalam peti sejuk. Tapi janganlah lebih dua minggu. Hilang khasiatnya. Kena cari rumput baru dan buat semula untuk stok.

Perhatian : Ini adalah suple men, jadi ubat doktor juga diperlukan untuk sembuhkan kucing sakit seperti antibiotik atau sebagainya.

Insha Allah, akan nampak perubahan kucing pada dua atau tiga hari selepas diberikan air rebusan rumput ni.

Selamat mencuba, Semoga bermanfaat.

Kalau ada kat rumah yang ada masalah kucing sakit Parvo, demam atau sele sema boleh bagi air rebusan rumput pendul ni. Namun jika masih berterusan, dapatkan rawatan di klinik haiwan segera.

1 Comment

  1. ari tu anak kucing saya umur dlm 2 bulan tiba2 nafas berbunyi kuat dan tido je menjelang mlm keadaan nyer semakin teruk x mkn & minum. saya panik nk bawa vet saya x mampu keadaan dye asyik mengelupur dan nafas tersekat2 saya bagi ubat dan peluk dye pas tu dye tenang sekejap mungkin dah ajal akhir nyer dye kembali menghadap Ilahi..semoga roh mu tenang disana anak jalanan ibu…Sayang kamu CIKITAku..Aamin

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*