Khas Untuk Kaki Pancing Kalau Dapat Ni Mesti Tak Tidur Malam Santapan Untuk Sebulan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Khas Untuk Kaki Pancing Kalau Dapat Ni Mesti Tak Tidur Malam Santapan Untuk Sebulan

Ikan empurau merupakan ikan air tawar boleh dimakan yang paling mahal di Malaysia. Ikan asli dari negeri Sarawak ini, yang juga dikenali sebagai ikan kelah, mempunyai reputasi tinggi dari segi rasa dan teksturnya sehingga dikenali di seluruh dunia.

Kesukaran ditemui dan kadar pertum buhan yang perlahan juga membuatkan ikan ini menjadi buruan. Faktor-faktor istimewa inilah yang menyumbang kepada harga tinggi yang mencecah ribuan ringgit. Walaupun dunia Barat tidak menganggap ikan dari keluarga kap ini sebagai satu hidangan istimewa, namun seekor ikan empurau yang besar sangat tinggi nilainya kerana isinya yang kaya, halus dan bertekstur kenyal.

Isi ikan empurau mempunyai rasa yang unik hasil diet buah-buah tempatan yang jatuh ke dalam sungai. Ia sering digambarkan sebagai berlemak, savuri, sedikit manis dan mempunyai sedikit rasa buah liar.

Dahulu, nelayan Dayak sering menang kap ikan empurau untuk dijadikan hidangan sekeluarga. Hari ini, ikan ini seringkali ditang kap untuk mengaut keuntungan.

Nelayan tempatan jarang sekali memasaknya untuk diri sendiri kerana bakal kerugian punca pendapatan untuk berbulan lamanya!

Ikan empurau dan juga ikan asli negeri Sarawak yang lain diancam oleh industri perikanan yang tidak terkawal. Ini disebabkan penangkapan seekor ikan empurau dewasa seberat 5kg bererti si penangkap seolah-olah memenangi loteri. Jika dimasak di restoran, ikan ini boleh menelan belanja antara USD300 – USD500 (RM1,182 – RM1,970) seekor.

Ikan air tawar ini sering mencari makanan di dasar sungai. Sifat omnivornya bermakna ia akan memakan apa sahaja yang boleh dijumpai. Ikan empurau di Sarawak dila porkan bertahan dengan diet buah-buahan liar yang gugur dari pokok di sepanjang sungai di sana. Hasilnya, isi ikan ini lebih unik, manis dan lemak.

Ikan ini dianggap sangat jarang ditemui dan sangat enak sehingga ia mendapat jolokan “Wang Bu Liao” dalam bahasa Cina yang membawa makna ‘sukar dilupakan.’ Selain itu, ia juga sering digelar “Raja Sungai.”

Berapakah harga seekor empurau?

Seekor ikan empurau seberat 1kg yang dihidangkan di restoran boleh mencecah USD300 – 500. Harganya berubah-ubah mengikut usia dan berat ikan tersebut. Apabila ada ahli perniagaan kaya yang terbang dari China atau Singapura, kos ini tidak menjadi halangan apabila mereka ingin mengambil hati mana-mana pihak. Adakalanya harga ikan ini melangkaui USD500 setiap kilogram.

Seronok Dapat Ikan Semua Nak Bergambar

Menurut komen komen netizen, sememangnya ini adalah ikan kelah. Bagi pemancing ikan pasti tahu bahawa ikan kelah amat susah untuk tangkap.

Sumber Rujukan: myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*