Subhanallah, Kewujudan Sungai Di Dasar Laut Hasil Kajian Buat Ramai Insaf

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Subhanallah, Kewujudan Sungai Di Dasar Laut Hasil Kajian Buat Ramai Insaf

Pelik. Dunia gempar apabila seorang penyelam menemui sebuah “sungai pelik” di dasar laut. Hasil kajian saintis lebih mengejutkan lagi. Allahu tak sangka. Subhanallah. Video penuh dan gambar-gambar ada dalam artikel.

Video penuh ada di penghujung artikel. Sehingga kini, kewujudan sungai di dasar laut di pantai timur semenanjung Yucatan di Mexico terus menjadi tanda tanya. Fenomena mst3ri di kawasan digelar sebagai Cenote Angelita itu hanya boleh ditemui penyelam mahir pada kedalaman 55 meter (m).

SUBHANALLAH DI DASAR LAUT SUNGAI MENGALIR DI SEBUAH GUA

Ia kelihatan seperti sungai mengalir di tengah-tengah sebuah gua yang dikelilingi pokok. Pada kedalaman 27 m, penyelam akan melalui sebuah kawasan air tawar dengan pandangan yang jelas sebelum ‘sungai’ berkabus muncul di dasarnya.

Sejurus berada di kawasan tersebut, penyelam akan merasa pengalaman seperti sedang berada di tengah-tengah kawasan hutan.

Kabus tersebut adalah lapisan tebal hidrogen sulfida yang terhasil daripada pertembungan antara air tawar di bahagian permukaan gua tersebut dan sebahagian air masin di sekitarnya.

Menurut BookYourDrive, sebatian ki mia biasanya terhasil apabila berlaku pecahan bahan organik bak teria berikutan ketiadaan oksigen di sekitarnya.

Namun begitu kebenarannya Al-Quran telah membuktikan tentang sungai di dasar laut itu.

Seorang ilmuwan asal Prancis bernama Jaques Yves Cousteau menemukan air tawar yang mengalir di antara air laut yang asin di dasar lautan.

Para ahli menyebut fenomena ini sebagai lapisan Hidrogen Sulfida, karena air yang mengalir di sungai dasar laut ini memiliki rasa air tawar. Selain itu sungai dasar laut ini ditumbuhi daun-daunan dan pohon.

Fenomena ini sudah disebutkan dalam Al Quran:

“Dan Dialah (Allah) yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan), yang satu tawar dan segar dan yang lainnya asin. Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang tidak tembus.” (QS Al Furqan: 53).

Semoga kisah ni menambah iman kita kepada Allah. InsyaAllah. Jangan lupa SHARE artikel menarik ini kepada orang lain. Sama-sama dapat pahala. Terima kasih.

Video Penuh Sungai Bawah Laut Yang Menakjubkan Ramai. Subhanallah.

Sumber: Malaysiakubaru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*