10 Perkara Yang Pasti Anda Lakukan Dengan Salah Setiap Hari, Berulang-ulang Kali

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

10 Perkara Yang Pasti Anda Lakukan Dengan Salah Setiap Hari, Berulang-ulang Kali

Sejak kecil lagi, kita telah didik oleh kedua orang tua kita untuk melakukan sesuatu perkara dan sehinggalah kita meningkat dewasa, kita masih menggunakan cara yang sama, mengikut apa yang telah diajarkan kepada kita sejak kecil.

Walau bagaimanapun, adakah anda pasti bahawa semua yang anda buat dalam sehari semuanya dilakukan dengan betul? Pastinya terdapat beberapa perkara yang dilakukan secara kurang tepat dan kemungkinan perkara terdapat juga pada senarai ini.

1. Cara Memegang Stereng Kereta

Cara anda memegang stereng amat penting demi keselamatan anda. Posisi tangan anda harus garisan tengah sterengnya. Posisi ini penting untuk pastikan tangan anda akan ke tepi apabila beg udara diaktifkan semasa pelanggaran.

2. Posisi Tempat Duduk Tandas

Pastikan anda turunkan penutup mangkuk tandas anda sebelum ditarik. Ianya untuk memastikan kuman tidak melekat pada dinding tandas.

3. Masa Yang Sesuai Untuk Pakai Deodoran

Waktu pagi sebenarnya merupakan masa yang kurang sesuai untuk memakai deodoran. Hal ini kerana masa itulah masa ketiak lembap selepas mandi, lebih cepat memeluh dan deodoran tidak dapat tahan dengan lama.

Walau bagaimanapun, jika dipakai pada waktu malam, ia akan kekal lebih lama kerana ketiak lebih kering dan tidak mudah berpeluh pada waktu ini. Deodoran akan diserap ke dalam pori kulit dengan mudah.

4. Cara Mengemas Pakaian Supaya Tidak Berkedut

Pastikan pakaian tidak berkedut dan digulung sahaja.

5. Batuk

Vrvs mudah merebak melalui sentuhan. Jangan menutup mulut dengan tapak tangan anda semasa batuk, sebaliknya cuba batuk pada bahagian dalam siku anda kerana bahagian ini paling jarang sekali menyentuh apa-apa barang.

6. Membersih Blender

Blender anda tidak perlu diberus dengan span. Hanya masukkan air sabun dan pasang sahaja blender tersebut. Ianya akan dibersihkan dengan sendiri.

7. Posisi Tidur

Posisi tidur secara meniarap tidak sesuai kerana ianya akan memberkani tekanan kepada tulang belakang anda yang bakal menyebabkan kesakitan pada bahagian badan yang lain pula. Kualiti tidur akan berkurangan. Tidur berbaring pada belakang lebih baik demi badan tulang belakang yang sihat.

8. ‘Kaki’ Papan Kekunci

Semasa sedang belajar untuk menggunakan papan kekunci, mungkin sesuai untuk menggunakan kakinya. Walau bagaimanapun, sekiranya anda sudah tahu menaip dengan sentuhan, ianya lebih baik jika anda tidak menggunakan kaki papan kekunci kerana ia akan menyebabkan pergelangan tangan anda lebih mudah lenguh.

9. Menggantung Seluar

Letakkan tiub tusu kertas pada penggantung pakain supaya tidak akan ada bekas lipatan pada seluar yang telah diseterika.

10. Tali kasut

Masukkan tali kasur ke lubang yang paling atas sebelum memasukkan ke lubang kedua paling atas seperti yang terpapar dalam gambar. Seterusnya, silangkan dan tarik keluar. Ikatan tali kasut anda tidak akan mudah terbuka.

Sumber: myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*