Suami Jangan Tak Beri Duit Belanja Walaupun Isteri Ada Pekerjaan Dan Gaji Sendiri

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Suami Jangan Tak Beri Duit Belanja Walaupun Isteri Ada Pekerjaan Dan Gaji Sendiri

Buat-buat lupa ya pasal duit isteri, akhirnya suami makin kaya tak? Haaa… itu soalan panas buat golongan lelaki yang masih tak sedar tentang tanggungjawab.

Sedikit demi sedikit rezeki hilang atau mungkin ditakuk yang sama.

Cubalah suami isteri berpakat dan belapang dada tentang rezeki, masing-masing sedar dan praktik cara seperti yang saudara Firdaus Mokhtar ini amalkan.

Dahulukan Duit Belanja Pada Isteri

Suami isteri nak murah rezeki, ini kena buat selalu.

1. Makan sama-sama.

Ini yang kita kena buat selalu. Lagi-lagi pasangan yang suami isteri bekerja. Masa yang ada cuma masa balik daripada kerja dan dua-dua dah penat.

Balik dengan emosi. Balik dengan masalah tempat kerja dan kerja yang tidak selesai. Apa pun berlaku, cari masa untuk makan bersama. Walau pun cuma makan biskut kering bersama.

Kalau tak larat nak masak lepas balik kerja, ajaklah pasangan keluar makan di luar. Itu pun dah ada waktu makan bersama.

2. Layani anak-anak dengan penuh kemesraan.

Bila dah ramai anak, biasalah ragam mereka juga berbagai-bagai. Seorang macam ini, seorang macam itu. Yang pertama ajak main, yang kedua ajak makan, yang paling kecil ajak tidur. Serentak semuanya. Kahkah.

Ini normal. Santuni anak-anak elok-elok. Banyakkan bercakap dengan mereka. Bagi logik supaya mereka belajar untuk berfikir.

“Adik tu dah lama jaga, lama juga dia main tadi. Adik dah penat tu bagi ayah tidurkan adik dulu ya. Abang Ngah baru bangun tidur ada tenaga banyak lagi. Pergi tolong mak sekejap. Adik tidur nanti ayah tolong abang Ngah buat kerja tu.”

Kena sangat-sangat sabar. Mereka tak tahu apa lagi.

3. Beri panggilan yang baik untuk suami dan isteri.

Dalam situasi apa sekali pun, tenang atau pun konflik. Kemesraan panggilan kena kekalkan. Dan bila isteri panggil, suami jawablah elok-elok. Pandang muka isteri dan senyum. Hah, begitu.

4. Beri isteri duit belanja sekali pun isteri ada pekerjaan dan ada gaji sendiri.

Benar zaman ini zaman suami isteri bekerja. Suami ada pendapatan, isteri juga sama. Banyak juga berlaku gaji isteri lebih besar. Tak kesah hal itu, ambil berkat beri isteri sedikit duit belanja. Sekali pun cuma RM10.

Yang isteri bila dapat duit daripada suami ucapkan terima kasih. Ambil caara elok dan senyum juga. Iya sama, sekali pun cuma RM10. Huhu.

5. Selalu tenangkan hati pasa ngan ketika resah.

Seorang suami pasti faham dan tahu emosi isteri yang sedang resah. Begitu juga bagi seorang isteri. Rupa kerut dahi yang mencantumkan kening suami itu pasti dia tahu sebab apa. Punyalah hebat isteri ini. Maka, tenangkan. Ajak bersembang dan mungkin berjalan.

Rezeki Akan Melimpah Tanpa Disangka

Kalian, semua ini adalah perkara yang merapatkan lagi kasih sayang antara suami isteri. Dan memang itulah rahsianya. Kalau kalian nak rumah tangga kalian murah rezeki, kena tingkatkan kasih sayang antara tonggak utama rumah tangga itu. Suami dan isteri kena sangat menzahirkan kasih sayang. Maka dengan itu rezeki akan datang sebanyak-banyaknya.

Namun ingat juga ya, rezeki bukan soal duit semata-mata. Anak yang baik, mertua yang memahami, jiran yang selalu membantu, kereta yang tak pernah rosak, dapat solat jemaah sama-sama, makan yang tak pernah putus dan paling tidak masih dapat melihat suami dan isteri itu hidup bersama juga adalah rezeki.

Sekian. Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*