Menggunakan Segelas Air Sahaja Ketahui Jenis Sayuran Yang Boleh Kita Tanam 

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Menggunakan Segelas Air Sahaja Ketahui Jenis Sayuran Yang Boleh Kita Tanam

Jika teringin bercucuk tanam di rumah tapi tiada ruang, anda mungkin boleh mulakan dengan menanam sayur ini. Apa yang diperlukan untuk menanam sayur ini hanyalah segelas air saja. Boleh cuba di rumah masing-masing.

Anda juga boleh jadikan ia sebagai hobi untuk mengisi masa lapang di rumah. InsyaAllah pasti berpuas hati. Jom kita lihat sayuran yang boleh kita buat sebagai rujukan untuk tanam.

1. Kubis Cina

Anda boleh mencambahkan helaian baru kubis Cina dengan menggunakan tampuknya. Cuma letakkan bahagian bawah tampuk dalam mangkuk dengan sedikit air dan tunggu beberapa hari untuk melihat ia mencambahkan daun yang baru.

2. Daun bawang, leeks

Apa yang anda perlukan cuma gelas, air dan juga beberapa rumpun daun bawang atau pun sayur leek. Letakkan rumpun sayur ini ke dalam gelas berisi air dan ia akan kekal segar dan bercambah.

3. Daun pudina

Daun yang mampu menyedapkan teh dan juga asam laksa ini sebenarnya cukup senang ditanam. Apa yang perlu dilakukan cuma letakkan daun pudina bersama rumpun yang berakar di dalam air.

4. Daun basil

Bagi memastikan anda mendapat bekalan daun basil yang berterusan anda tak perlu membelinya di kedai. Ia cukup mudah untuk dicambah.

Hanya letakkan daun ini bersama tangkai yang berukuran 4 inci panjang dalam segelas air dan dedahkan kepada cahaya matahari. Apabila lihat akarnya sudah bercambah dalam 2 inci alihkan ke dalam pasu.

5. Seleri, bok choi

Sama seperti kubis Cina, letakkan tampuk bawah sayur ini dalam air lebih kurang satu inci setengah selama beberapa hari. Apabila ada daun baru bercambah, alihkan ke dalam bekas yang sesuai.

6. Sweet potato (kentang manis)

Letakkan kentang ini dalam air menenggelamkan sebahagian besar kentang. Letakkan di tempat yang terdedah pada cahaya matahari.

Kentang ini akan mencambahkan daun baru tapi biarkan sehingga sedikit panjang. Apabila sudah berukuran lebih kurang 5 inci, tanggalkan tangkai daun ini dari ubi tadi.

Letakkan dalam air dan ia akan mencambahkan akar. Apabila sudah panjang tanam dalam tanah. Pastikan tanaman ini disiram secukupnya.

Sumber: woohohome

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*