Ini Tips Kalau Nak Pilih Buah Tembikai Yang Masak dan Sedap, Jangan Salah Pilih Lagi

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Ini Tips Kalau Nak Pilih Buah Tembikai Yang Masak dan Sedap, Jangan Salah Pilih Lagi

Siapa yang tidak suka tembikai? Kebanyakan orang suka dengan buah yang lazat dan menyegarkan ini. Agak sukar kita nak pilih buah tembikai yang sedap kalau kita tak ada pengalaman. Di sini, kami kongsikan perkara-perkara yang anda boleh cuba untuk memilih buah tembikai yang akan di beli.

Sebenarnya, anda boleh mengetahui sama ada tembikai itu masak tanpa memotongnya.

Kami ingin berkongsi beberapa petua dari petani berpengalaman yang akan membantu anda memilih tembikai terbaik ini.

1. Cari tanda ini

Tempat kuning, yang dikenali sebagai tempat padang, adalah tempat di mana tembikai itu terletak di atas tanah. Tembikai masak sentiasa berwarna kuning berkrim atau bahkan jingga-kuning, bukan putih.

2. Cari ‘webbing’

Tompok coklat seperti ini pada buah tembikai bermaksud bahawa lebah menyentuh bahagian-bahagian penyerbukan bunga banyak kali. Lebih banyak pendebungaan, lebih manis buahnya.

3. Tembikai ‘Jantan’ dan ‘Betina’

Ramai orang tidak tahu bahawa petani membezakan tembikai mengikut jantina. Sebagai contoh, ‘lelaki’ lebih besar, mempunyai bentuk yang panjang, dan rasa berair. ‘Gadis’ mempunyai bentuk bulat dan sangat manis.

4. Perhatikan saiznya

Lebih baik tidak memilih tembikai yang terbesar dan tidak kecil. Pilih buah berukuran sedang-sedang sahaja dan pastikan besar atau kecil, berat tembikai itu mesti sepadan dengan saiznya.

5. Periksa ‘ekor’nya

Ekor kering menunjukkan bahawa tembikai itu masak. Walau bagaimanapun, jika ekor hijau, ia mungkin bermaksud bahawa tembikai itu dipilih terlalu awal dan belum begitu masak.

Sumber : Orang Kampung

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*