5 Janji Allah Bagi Orang Yang Menjaga Solatnya, Allah Tidak Memungkiri Janji

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

5 Janji Allah Bagi Orang Yang Menjaga Solatnya, Allah Tidak Memungkiri Janji

Diriwayatkan hadith daripada Ibni Syihab al-Zuhri (r.a) berkata bahawa telah berkata Said bin Musaiyab (r.a): ‘Sesungguhnya Aba Qatadah bin Rab’ii (r.a)

Memberitahunya dengan berkata: ‘Telah bersabda Rasulullah (s.a.w), dengan sabdanya (menyampaikan firman Allah (a.w)):’ Telah berfirman Allah (a.w): ‘Bahawasanya Aku (Allah (a.w)) mewajibkan atas umat engkau (Muhammad (Saw)) lima solat (fardu) dan menjanji Aku (Allah (aw)) di sisiKu ‘Bahawasanya barangsiapa menjaga dia atas solat (yang lima itu) pada waktunya, Aku (Allah (aw)) masukkan dia ke dalam syurga, dan barangsiapa tidak menjaga (lima solat itu) maka tidak ada janji Aku (Allah (aw)) bagi mereka di sisiKu. ‘[Hadith Ibnu Majah] [Hadith Qudsi]

Hadith ini adalah hadith qudsi – hadith yg amat kuat dijadikan sandaran hvkum dalam Islam. Hadith qudsi adalah firman atau perintah Allah (a.w) yg disampaikan melalui lisan Rasulullah (s.a.w). Pedangnya, yang tidak berbuat demikian solatnya, tidak ada jaminan dia akan masuk syurga!

Malah, dalam segala hal, mesti pergi ke nera ka dan tidak boleh mendapatkan syurga! Hadis yang sama yang diriwayatkan oleh Abu Daud, adalah berikut:

Diriwayatkan hadith oleh ibnu Syihab az-Zuhri (ra) berkata: Berkata Sa’id bin Musayab (ra) bahawa sesungguhnya aba Qatadah bin Rabi’i (ra) menxeritakan kepadakdengan katanya: ‘Rasulullah (saw) bersabda:’ Berfirman Allah (aw) : ‘Sesungguhnya Aku (Allah (aw)) mewajibkan atas umat engkau (Muhammad (saw)) lima solat dan menjanjikan Aku di sisiKu suatu janji bahawasanya barangsiapa datang (kepadaKu, ie di akhirat) menjaga atasnya (solat yang lima itu) pada waktunya, Aku masukkan mereka ke dalam syurgaKu, dan barangsiapa tidak menjaga solatnya pada waktunya maka tiadalah janjiKu baginya di sisi saya. ‘[Hadis qudsi, Sejarah Abu Daud]

Allah tidak pernah menjanjikan, orang yang kahwin akan mendapat anak itu. Tuhan tidak pernah berjanji, orang yang bekerja siang dan malam akan kaya.

Tetapi, Sesungguhnya Janji Tuhan adalah Pasti untuk menjaga doa, maka dia adalah BERJAYA yang menjaga doa, maka Allah akan mengangkat kehidupan yang sempit di dunia

Siapa jaga solat, Allah akan angkat seksa kubur Siapa jaga solat, Allah akan beri buku amal dgn tangan kanan Siapa jaga solat, dapat lintas titian sirat sepantas kilatYang menjaga doa, akan masuk surga tanpa perhitungan .. Janji Allah mesti ..

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Apa pandangan anda dengan artikel ini?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*