Doa Untuk Mencairkan Serta Melembutkan Hati Seseorang Dari Jarak Yang Jauh Yang Digunakan Oleh Rasullulah.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Doa Untuk Mencairkan Serta Melembutkan Hati Seseorang Dari Jarak Yang Jauh Yang Digunakan Oleh Rasullulah.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang di rahmati Allah,

Bacalah doa ini yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW kepada Saidina Umar Alkhattab untuk memeluk agama Islam. Baca sebanyak 19 kali dan sebut nama orang tersebut, Insha allah dengan izinnya.

Allahu lateefun biAAibadihiyarzuqu man yashao wahuwa alqawiyyu alAAazeez

Terjemahannya:

Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

Hadiahkan dan dikongsikan Doa Melembutkan Hati. Sama ada hati sendiri, suami, isteri, anak atau sesiapa sahaja.

Surat Thaha ini (1-5) adalah surat yang dibaca oleh Umar ketika belum masuk Islam di depan adiknya sebagai bentuk penyesalannya karena sudah memukul adiknya yang sedang membaca al-Qur’an. Atas kehendak Allah, ketika Umar membaca ayat-ayat itu, hatinya menjadi tersentuh dan luluh oleh kandungan maknanya dan dia meminta dipertemukan dengan Nabi untuk menyatakan keislamannya.

Bagaimana jika target kita jarak jauh? Ternyata sebelum peristiwa itu, Nabi juga membaca ayat Al-Qur’an yang ditujukan untuk Umar agar hatinya menjadi lembut. Untuk melembutkan hati seseorang yang jauh dari kita, bacalah doa ini yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW kepada Saidina Umar bin Khattab untuk memeluk agama Islam.:

Allahu Latiifun bi ‘Ibaadihi yarzugu man yasyaa-u Wa Huwal Qowiyyul Aziiz

Artinya:

Allah Maha Lembut kepada hamba-hambaNya; Dia memberi rezeki kepada siapa saja yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

Bacalah ayat di atas  sebanyak 19 kali dan sebut nama orang yang menjadi target, Insya Allah dengan izinnya,  hati orang tersebut  akan menjadi lembut dan dekat dengan kita.

Demikianlah doa untuk melembutkan atau meluluhkan hati orang yang keras hatinya, atau mungkin suami atau istri anda yang kebetulan memiliki watak dan hati yang keras. Semoga bisa bermanfaat dan orang yang kita cintai bisa bersikap lembut dengan kita,

Yang penting ialah yakin dengan Allah SWT dan faham bahawa ayat tidak punya apa-apa yang memakbulkan itu Allah jua.

Kongsikan dan sebarkan sebab dengan ilmu yang disebarkan itu anda mungkin dimasukkan ke syurga. Amin.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*