Rasulullah Ajar Sahabat Satu Zikir Untuk Menumbuhkan Pohon Di Dalam Syurga

Rasulullah Ajar Sahabat Satu Zikir Untuk Menumbuhkan Pohon Di Dalam Syurga

Zikir adalah kalimah pujian untuk mengingati Allah. Ada pelbagai jenis zikir yang boleh diucapkan yang membawa banyak jenis faedah dan manfaat yang diceritakan. Ada zikir yang dapat memberatkan timbangan amalan, zikir yang sedikit tetapi ganjarannya besar, zikir yang boleh memudahkan urusan serta banyak lagi.

Malah terdapat satu zikir ajaib yang boleh menumbuhkan pohon di syurga.

Abu Hurairah pernah bercerita, pada suatu hari saat dia sedang menanam pohon, Rasulullah SAW telah melewatinya lalu bertanya.

“Wahai Abu Hurairah, apa yang sedang engkau tanam?”

“Tanaman milikku”, kata Abu Hurairah.

Lalu Rasulullah SAW berkata lagi, “Apakah kamu mahu aku beritahukan tentang tanaman yang bagimu akan lebih baik daripada tanaman ini?”

Abu Hurairah menjawab, “Tentu wahai Rasulullah!”

Baginda bersabda:

“Ucapkanlah Subhaanallah Walhamdulillaah, Walaa Ilaaha Illallaah Wallaahu Akbar”

Maka setiap bacaan tersebut akan menumbuhkan satu pohon di syurga bagimu” (HR Ibnu Majah dan disahihkan oleh Syaikh Al-Albani)

“Daripada Ibnu Mas’ud, Rasulullah SAW bersabda:

“Aku telah berjumpa dengan Ibrahim AS pada malam Isra’, dia berkata kepadaku: Wahai Muhammad sampaikan salamku kepada umatmu dan beritakan kepada mereka bahawa syurga itu memiliki tanah terbaik dan air yang paling segar. Syurga itu dataran kosong (Qi’aan) dan tumbuhannya adalah (zikir) Subhanallahi Walaa Ilaaha Illallaah Wallaahu Akbar”

Kredit: Zayan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*