Inilah 2 Jenis Wanita Bertudung Yang Dilaknat Rasulullah SAW Di Akhir Zaman

Join Telegram Akak Pesan Di Bawah Untuk Mudahkan Carian Artikel

Telegram logo png, Telegram logo transparent png, Telegram ...

Inilah 2 Jenis Wanita Bertudung Yang Dilaknat Rasulullah SAW Di Akhir Zaman

Tidak lengkap penampilan dan gaya seorang wanita bertudung jika tidak mempunyai sanggul yang tinggi. Memiliki sanggul yang tinggi dirasakan akan mencantikan tudung yang dipakai kerana akan terletak elok di kepala.

Manusia hanya memikirkan untuk kelihatan cantik di dunia sahaja tetapi langsung tidak pernah terfikir tentang hukum sanggul bongkol unta. Ramai wanita bertudung masih tidak tahu hukum yang harus dielakkan tentang pemakaian tudung seperti bonggol unta.

Hadis Nabi s.a.w ada meriwayatkan Maksudnya:

Akan muncul dalam kalangan umatku pada akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelan jang (nipis dan ketat). Di atas kepala mereka pula (wa nita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu, laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat. Hadis riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

Dua golongan penghuni nera ka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia iaitu golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelan jang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada sesuatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini. Hadis riwayat Muslim. Hadith no 212.

Pemakaian tudung adalah sesuatu yang diwajibkan kepada semua wanita Islam untuk menutup aurat. Menutup aurat dari dilihat kaum lelaki supaya tidak mengetahui mereka itu berambut pendek, lurus, kerenting atau panjang. Apabila sudah membuat bonggol unta yang tinggi wanita seolah-olah mahu mendedahkan aurat yang ingin disorokkan.

Wanita yang mendandan rambut dengan cantik hanya untuk suami sahaja. Bukan mendandan rambut untuk dilihat kaum lelaki lain. Isteri akan mendapat ganjaran pahala jika suami memandang isteri yang berambut cantik dan mendatangkan keseronokan dan kebahagian dalam hati suami.

Selain itu terdapat 8 jenis lagi wanita yang dilaknat oleh Allah iaitu :-

Di dalam shahih Muslim disebutkan riwayat dari sahabat Abdullah bin Mas’ud,Ia berkata:

“Allah mengutuk wanita-wanita pembuat tato dan wanita-wanita yang minta dibuatkan tato, wanita-wanita yang mencukur rambut wajah (bulu alis, dsb) dan wanita-wanita yang minta dihilangkan rambut wajahnya serta wanita-wanita yang merenggangkan gigi demi kecantikan yang merubah ciptaan Allah.”

Dari hadits tersebut kita bisa mengetahui beberapa wanita yang perbuatannya yang dilaknat Allah SWT. Sebaiknya buat kamu para kaum hawa dibaca artikel ini, semoga kita selalu terhindar dari laknatullah.

1. Wanita Pembuat Tato dan yang Minta Dibuatkan Tato

Zaman sekarang rasanya tato bukan lagi dominasi para mafia atau preman, bahkan banyak wanita yang membuat tato di sekujur tu buhnya tanpa mengetahui bahwa Islam melarang hal ini dan bahkan Allah sangat keras melaknat perbuatan yang sebenarnya amat merusak tu buh ini.

2. Wanita yang Merenggangkan Giginya Hanya Demi Kecantikan

Definisi Alfalj (pangur gigi) yaitu menjauhkan jarak antara gigi atas dengan gigi bawah. Biasanya dilakukan oleh orang tua yang usianya sudah lanjut, dilakukan untuk bisa tetap awet muda serta’ memperindah gigi, sebab tonjolan yang lembut pada gigi itu hanya milik anak kecil saja.

Jika wanita sudah berusia senja maka tonjolan-tonjolan gigi itu akan mengeras, lalu dilembutkan (dipangur) dengan alat pelembut agar kelihatan indah dan muda. Ini dinamakan juga dengan Al-Wasyr.

3. Wanita yang Menyambung Rambut dan Minta Disambung Rambutnya

Diriwayatkan dari ‘Aisyah: “Seorang perempuan Anshar telah kawin, dan sesungguhnya dia sakit sehingga gugurlah rambutnya, kemudian keluarganya bermaksud untuk menyambung rambutnya, tetapi sebelumnya mereka bertanya dulu kepada Nabi, maka jawab Nabi: Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan yang minta disambung rambutnya.” (HR. Bukhari 5934)

Demikianlah beberapa perbuatan wanita yang mendapat kebencian dan laknat Allah, semoga kita bisa menjadi wanita taat yang terjauh dari sifat suka mengubah ciptaan Allah dan melanggar laranganNya yang penuh dengan hikmah. (ummi-online)

4. Wanita yang Menolak Ajakan Suaminya Untuk Berhubu ngan In tim

“Apabila suami mengajak istrinya ke tempat tidurnya lalu istri enggan sehingga suami marah pada malam harinya, malaikat melaknat sang istri sampai waktu subuh.” (HR. Bukhari: 11/14)

“Apabila seorang suami mengajak istrinya untuk berkumpul, hendaknya wanita itu mendatanginya sekalipun dia berada di dapur.” (HR. Tirmidzi: 4/387, Shahih)

5. Wanita yang Tidak Mensyukuri Kebaikan Suaminya

Thalhah bin Ubaidillah ra. mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Wanita yang berkata kepada suaminya, “Aku tidak melihat kebaikanmu sama sekali, melainkan Allah Swt. memutuskan-rahmatnya kepadanya pada hari kiamat” “Rasulullah SAW. juga bersabda: “Sesungguhnya Allah tidak mau memandang wanita (istri) yang tidak mau bersyukur kepada suaminya, padahal dia masih memerlukannya,”

6. Wanita yang Meminta Cerai Tanpa Alasan Syar’ie

“Wanita yang meminta suaminya untuk menalak tanpa ada alasan yang mendesak, maka haram baginya bau surga, (HR. Ibnu Hibban, dan Al-Hakim dari Thazauban budak Rasulullah SAW)

7. Wanita yang Memperlihatkan Auratnya Pada Lelaki Lain

Rasulullah bersabda :

“Wanita yang melepas pakaiannya di luar rumahnya, yaitu memperlihatkan tu buhnya pada lelaki lain, maka Allah akan membedah tutup tu buhnya ”(HR. Imam Ahmad, Thabrani, Ibnu Majah, Al Hakim,dan Al Baihaqi)

8. Wanita yang Mencukur Rambut Wajah (Alis Mata, dan Lainnya) dan yang Meminta Untuk Dicukur Rambut Wajahnya

Imam Nawawi mengatakan:

“Dan perbuatan ini (mencukur bulu/rambut yang tumbuh di wajah) kecuali apabila tumbuh diwajah wanita kumis dan jenggot maka tidak haram untuk menghilangkannya bahkan mustahabb” kemudian beliau menambahkan :”bahwasanya larangan itu tertuju pada bulu alis dan apa yang dipinggir wajah (dekat telinga)“ (syarah An-Nawawi ‘ala muslim 14/106)

Semoga dengan artikel ini, buat kamu para wanita sebaiknya jaga diri kamu dengan baik-baik.

Sumber: SuaraMedia.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*