Ada Yang Risau Berhabuk, Tapi Wanita Ini Dedah Kenapa Dia Pilih Guna Open Wardrobe

Ada Yang Risau Berhabuk, Tapi Wanita Ini Dedah Kenapa Dia Pilih Guna Open Wardrobe

Kalau ada bilik kosong tak guna, eloklah buat open wardrobe macam ini sebab kaum mak-mak ni hobinya suka membeli baju. Setiap bulan hobinya beli pakaian, tak baju sendiri mungkin baju anak. Tetapi mungkin ada di kalangan anda yang masih ragu-ragu nak guna cara ini sebab takut berhabuk kan?

Haaa… jangan risau sebab kalau #teammalaslipatbaju baca perkongsian Puan Hidayah Salim ini pasti anda rasa nak tiru ideanya. Senang nak cari semua pakaian satu di satu tempat je.

Pilih Guna Open Wardrobe

Open wardrobe in progress. Tunggu shelf tak sampai lagi untuk letak kat atas sekali. Semua dari IKEA (Mulig, Lennart & Algot). Kat tengah tu letak cermin, dah beli tapi nanti drill sekali dengan shelves. Untuk shelves nanti guna Algot. Pastu setentang dengan yang ni akan ada satu lagi algot shelves & rods untuk jubah & baju kurung. Tak sabar nak siapkan.

2 GAMBAR TERAKHIR SETELAH TAMBAH SHELVES DAN SATU SET ALGOT LAGI UNTUK JUBAH & KURUNG SETENTANG

1. Tak berhabuk ke?

In my case baju yang gantung tak sempat nak berhabuk sebab memang selalu pakai, I do laundry almost everyday, memang baju-baju ni pakaian harian gi kerja dan keluar. Lagipun nanti atas ni akan ade para untuk cover baju2. Yang jarang pakai atau baju tidur saya simpan dalam boxes, sebab tak perlu nak pilih-pilih.

Yang memang tak pakai saya letgo atau bagi orang sebab memang saya tak suka simpan baju-baju yang tak pakai. Begitu jugak baju anak saya, saya bagi anak-anak saudara yang lagi kecil. Atas algot tu ada la habuk sikit-sikit, sama juga kesnya kalau pakai almari, tetap berhabuk kan? Solution = Lap dan mop seminggu atau 2 minggu sekali.

2. Nak pakai langsir tak untuk cover?

Memang tak ada dalam perancangn sebab bilik ni memang khas untuk wardrobe. Semua berkaitan baju buat dalam ni kecuali laundry. Kira one stop centre la untuk baju-baju, tak payah selongkar bilik lain dah kalau tak jumpa stokin ke apa. Salah satu sebab nak buat begini sebab saya nak latih diri jadi rajin tengok benda kemas,selain daripada senang saya nak pilih baju nak keluar, terus nampak.

Kalau dalam almari mungkin saya main sumbat je. Saya tak ada masalah bab susun tak ikut kod warna, warna-warni kehidupan gituu..hihi. Cuma, bab hanger saya tak boleh campur, untuk saya dark green, belah suami maroon. hehehe.

3. Kos

Saya duduk di Terengganu, memang saya beli dengan PS. Macam yang dalam pic ni sya guna 4 Mulig Bar, 2 Set Algot frame/meshbasket dan 1 unit Lennart, saya habis approx RM605. Harga sebenar dalam lingkungan 530 macam tu. Dan saya dah order shelves, rods, wall uprights & brackets untuk lengkapkan open wardrobe saya ni, anggaran habis lagi rm700 termasuk untuk hang jubah & baju kurung saya yang tak siap kemas lagi.

Kenapa tak beli Algot System terus? lagi cantik. Sebab saya beli sikit-sikit ikut bajet saya, bulan ni sikit, bulan depan sikit. Kenapa tak beli almari? Harga tu mungkin dapat satu almari, dan tak mampu tampung baju-baju saya ni semua. Open wardrobe macam ni bantu saya jimat space sebab saya guna wall semaksimum mungkin.

Terima kasih semua.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*