Suka Kunyah Ais Petanda Seseorang Menghi dapi Ane mia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Suka Kunyah Ais Petanda Seseorang Menghi dapi Ane mia

Setiap manusia mesti ada tabiat tertentu yang sukar ditinggalkan, adakalanya ianya merupakan tabiat yang buruk dan boleh mening galkan kesan tidak elok pada diri sendiri dalam tempoh yang panjang.

Ada sesetengah orang suka sangat kunyah ais. Sepertinya ia sudah menjadi tabiat apabila minum air yang berais, pasti ais akan dikunyah sampai habis. Ba haya tak kunyah ais? Dan apa yang menyebabkan seseorang suka kunyah ais?

Menurut salah seorang doktor yang menjadi pengasas kepada MedTweetMY iaitu sekumpulan doktor-doktor pakar yang banyak membantu menerangkan kepada masyarakat tentang masalah kesihatan iaitu Dr Khairul Hafidz habit kunyah ais adalah petanda kepada ane mia.

Apa itu ane mia?

Tabiat mengunyah ais ini pula dinamakan Pagophagia. ‘Pica’ adalah satu term perubatan yang membuatkan kita ingin mengunyah atau makan sesuatu yang tiada nilai nutrisi seperti ais, kapur, kertas, pasir, batu dan sebagainya.

Orang yang suka kunyah ais juga adalah pentanda badan mereka kekurangan zat besi. Jadi, jika anda atau sesiapa yang anda kenali suka sangat kunyah ais, lebih baik bawa pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Ba haya Ane mia yang sangat pa rah boleh mengakibatkan kero sakan jantung, otak dan org4n tu buh lain, bahkan boleh menyebabkan kemaa tian.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*